Meer acceptatie en waardering voor LHBTIQ+’ers met een beperking.

AVROTROS

LHBTIQ+-ers met een beperking strijden voor meer acceptatie. Om zichzelf te mogen zijn én voor hun plek in de maatschappij. De Onbeperkt Trots Boot vraagt aandacht voor een minder zichtbare groep binnen de LHBTIQ+-community, namelijk LHBTIQ+’ers met een (verstandelijke en/of lichamelijke) beperking. 

Richel is één van de initiatiefnemers van deze boot en hij vertelt samen met Sam (woordvoerder bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland)  wat de pride voor hem betekent en waarom het zo belangrijk is dat de Onbeperkt Trots Boot meevaart als onderdeel van de Canal Pride. 

“Mensen met een beperking moeten zich vrij voelen om uit de kast te komen”
Richel, een van de initiatiefnemers van de Onbeperkt Trots-boot 

Waarom is het belangrijk dat jullie boot meevaart?

“We hopen dat er meer acceptatie en waardering komt voor LHBTIQ+’ers met een beperking. Dat er meer respect komt en dat het ‘normaal’ is. Mensen met een beperking moeten zich vrij voelen om uit de kast te komen.”

Sam: “Seksualiteit is lang een taboe geweest, seksuele diversiteit al helemaal. Als je LHBTIQ+ bent en een beperking hebt, heb je te maken met dubbele vooroordelen. Het is nog niet altijd zo open minded.

Richel is 46 jaar oud. Hij woont bij een zorgorganisatie in Arnhem, heeft een beperking en is één van de initiatiefnemers van de Onbeperkt Trots-boot.

AVROTROS

Richel

Volgens Richel wordt vaak vergeten dat dit thema ook binnen deze groep speelt. “Mensen met een beperking zijn ook onderdeel van de samenleving. We moeten af van het verschil tussen met- en zonder beperking. Er zijn wel speciale dating apps voor mensen met een beperking, maar waarom zouden we niet met z'n allen op dezelfde app kunnen?”

Wat betekent pride voor jou persoonlijk?

“Ik vind het belangrijk dat ik mijzelf kan zijn, met homoseksuele gevoelens.” Volgens Richel is het voor mensen met een beperking moeilijk om uit te komen voor deze gevoelens. “In mijn familie was het heel erg moeilijk. Mijn moeder heeft inmiddels geaccepteerd, maar verder blijft het lastig.”

Richel woont nu gelukkig bij een zorgorganisatie waar hij wordt geaccepteerd, maar heeft ook ervaringen met zorgorganisaties waar hij niet zichzelf kon zijn. “In sommige instellingen is seks sowieso taboe, laat staan homoseksuele gevoelens. Ik kom uit Curaçao, een machocultuur. Maar ik vind het belangrijk dat ik vrouwelijke gevoelens kan hebben, zonder een vrouw te zijn.”

Vertel ons meer over jullie boot!

“Er zit een belangrijke feature op de boot en dat is een pauw. Het symboliseert dat je onbeperkt trots mag zijn! Pauwenveren, spiegels, paarse shirts, het keyword is trots.”

De Onbeperkt Trots- boot is een samenwerking tussen veertien gehandicaptenzorgorganisaties, Zonder Stempel (COC) en de VGN. 

Bekijk hier welke boten nog meer meevaren tijdens de Canal Parade