Roelant Savery, Orpheus betovert de dieren met zijn muziek, 1627, MauritshuisRoelant Savery, Orpheus betovert de dieren met zijn muziek, 1627, Mauritshuis
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

4 x weetjes over kunstenaar Roelant Savery

Van tot in detail geschilderde stillevens tot de mysterieuze dodo. Kunstenaar Roelant Savery legde met veel passie de wereld om hem heen vast door middel van schilderijen en tekeningen. 

  1. Nu te Zien!
  2. Nu te Zien! extra
  3. Kunst

Wist je dat…

…hij de eerste kunstenaar was die de mysterieuze dodo schilderde?

De dodo is een vogel die leefde op het eiland Mauritius. De vogel stierf uit door Nederlandse zeevaarders die daar in de 17e eeuw aan land kwamen. 

Roelant Savery was de eerste kunstenaar die deze vogel schilderde. De dodo die Savery heeft geschilderd is vrij rond van vorm. Achteraf bleek dat deze vogel eigenlijk veel slanker is geweest. Waarschijnlijk heeft Savery een opgezette dodo geschilderd en geen levende.

Roelant Savery, detail met de dodo uit Orpheus betovert de dieren met zijn muziek, 1627, MauritshuisRoelant Savery, detail met de dodo uit Orpheus betovert de dieren met zijn muziek, 1627, Mauritshuis

Roelant Savery, detail met de dodo uit Orpheus betovert de dieren met zijn muziek, 1627, Mauritshuis

…hij niet alleen schilder, maar ook een getalenteerde tekenaar was? 

Savery was goed in observeren. Hij trok er dan ook vaak op uit met zijn schetsboek. Hij had een brede belangstelling, waardoor hij veel verschillende soorten tekeningen heeft gemaakt.

Hij tekende zowel de natuur, zoals rotsblokken in de Alpen. Maar ook mensen die hij tegen kwam, zoals boeren en buitenlui, bedelaars en Boheemse soldaten te paard, uitgedost in kleurrijke kleding.

Roelant Savery, Joden in de synagoge Neualtschul te Praag, c. 1608, Stichting De Boer, AmsterdamRoelant Savery, Joden in de synagoge Neualtschul te Praag, c. 1608, Stichting De Boer, Amsterdam

Roelant Savery, Joden in de synagoge Neualtschul te Praag, c. 1608, Stichting De Boer, Amsterdam

… hij als hofkunstenaar in Praag heeft geschilderd?

In 1604 werd Savery door Rudolf II, keizer van Oostenrijk, uitgenodigd om in Praag als hofkunstenaar aan de slag te gaan. Het hof van de keizer was in die tijd dé plek voor cultuur. 

De periode die de kunstenaar in Praag heeft doorgebracht is volgens het Mauritshuis de meest creatieve fase van zijn loopbaan geweest. Hij heeft ruim tien jaar in Praag gewoond en gewerkt. Daarna keerde hij terug naar Amsterdam.

Roelant Savery, Bloemstilleven, 1603, Centraal Museum, UtrechtRoelant Savery, Bloemstilleven, 1603, Centraal Museum, Utrecht

Roelant Savery, Bloemstilleven, 1603, Centraal Museum, Utrecht

…hij een pionier was in het schilderen van bloemstillevens?

Het bloemstilleven is een genre dat vooral kort na 1600 opkwam. In 1603 schilderde Savary een bloemstilleven en dit is een van de eerste bloemstillevens dat we kennen. 

In veel detail schilderde Savery de verschillende bloemen. De bloemen die in het stilleven te zien zijn, zijn geïmporteerd uit verre landen. In het boeket zit een rode tulp, een blauwe iris, kievitsbloem, akelei, een Franse roos en boven in een egelantier. 

Nu te Zien! 

Wil je deze kunstenaar leren kennen? Bart Rutten, directeur van Centraal Museum, ontdekt in het Mauritshuis dat Roelant Savery over nog veel meer talenten beschikte. 

Kijk Nu te Zien! op woensdag 6 maart 2024 om 19.40 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading