Een bijzonder geboorteboekje uit een Jappenkamp
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch

Een boekje van onschatbare waarde

Nietsvermoedend keek Conny (81) naar een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch. Ze kon haar ogen niet geloven toen ze háár geboorteboekje op tafel zag belanden bij expert Wim Bouwman.

Na een korte zoektocht heeft ze het boekje, tachtig jaar later, in handen. 'Ik kan het niet bevatten.'

  1. Tussen Kunst en Kitsch
  2. Tussen Kunst en Kitsch uitgelicht
  3. Kunst

(Het fragment uit de uitzending is onderaan dit artikel terug te zien)

Het item in de uitzending was zonder enige twijfel het boekje dat haar moeder maakte ter herinnering aan haar dochter. Conny vertelde haar dochters wat ze had gezien en zij twijfelden geen moment. Hoe geweldig zou het zijn als hun moeder dit boekje terug kon krijgen?!

Ziek in een Jappenkamp

Conny kwam in een Jappenkamp op Java, Indonesië, toen ze slechts vijf maanden oud was. Ze kreeg daar een ernstige longontsteking maar knapte gelukkig op. De angst haar kwijt te raken zat er goed in.

Daarom maakte haar moeder vlak daarna een boekje als bewijs dat Conny bestond. Haar vader was eerder gevangen gezet en had zijn dochter nog nooit gezien. Hij zag haar pas toen ze vier jaar was.

Primitief handgemaakt

13 december 1943, die datum staat primitief op de voorkant van het houten mapje gegraveerd naast een tekening van een gebouw en de naam van het Jappenkamp.

Als je het boekje openslaat staat daar de tekst ‘In remembrance of your birthday’ met de handtekening van Mevr. Nijssen Kaptein, dat was de moeder van Conny. 

Een bijzondere afspraak

‘De leukste die ik vandaag gezien heb, zeer ontroerend’, aldus expert Wim Bouwman die het boekje onder ogen kreeg. ‘Op zichzelf is dit boekje niets waard’, wist hij te vertellen in de uitzending. Helaas voor de inbrengers. 

Maar voor Conny is dit boekje van onschatbare waarde. Via een oproepje op Facebook en de redactie van Tussen Kunst en Kitsch kwamen haar dochters erachter dat het was gekocht in een kringloopwinkel in Tilburg. Niet lang daarna was er contact gelegd met de eigenaar en een afspraak gemaakt. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Conny heeft haar geboorteboekje na 80 jaar terug

Conny met de man die het boekje in zijn bezit had. Na tachtig jaar is het geboorteboekje terug bij Conny.

'Niet te bevatten'

De moeder van Conny leeft niet meer. Des te bijzonder is het dat Conny nu, 80 jaar later, het door haar moeder gemaakte geboorteboekje terug heeft.

‘Dat het gevonden is, heb ik te danken aan mijn twee kanjers van dochters. Zij hebben in twee dagen de persoon in Tilburg gevonden. Niet te bevatten voor mij’, aldus Conny.

“Wat leuk dat de betrokkene is opgespoord!”
Tussen Kunst en Kitsch expert Wim Bouwman

Ook de expert was ontroerd

Ook voor Tussen Kunst en Kitsch expert Wim Bouwman was dit een bijzondere inbreng. Het deed hem denken aan zijn oom.

‘Ik vond het een ontzettend ontroerend boekje. Onbetaalbaar en van immense waarde. De Jappenkampen konden vreselijk zijn, daar is veel geleden. En dan zo’n lief boekje maken.'

'Ik associeerde het met een onbenullig houten huisje door mijn oom gemaakt in een Jappenkamp. Hij was rechter in Bandoeng, werd geïnterneerd en maakte dat huisje met een glasscherf. Dit werkje nam hij mee toen hij repatrieerde naar Nederland waar hij enige maanden na aankomst aan de gevolgen van het kamp overleed'.

'Dat huisje was dus een soort relikwie, net zoals dat boekje. Ik ben dol op zulke voorwerpen. Wat leuk dat de betrokkene is opgespoord!’, aldus Wim Bouwman.

Bekijk het fragment uit de uitzending: Een ontroerende vondst in Tussen Kunst en Kitsch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van al het nieuws van AVROTROS kunstprogramma's.

Dit veld is verplicht

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading