AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Win de nieuwe cd van barokensemble Le Palais royal

Het Franse barokensemble Le Palais royal, dat in 2010 werd opgericht door Jean-Philippe Sarcos, is zo’n ensemble dat met een uiterst onconventionele en levendige benadering internationaal aan de weg timmert. Hun nieuwste CD is gewijd aan weinig bekende Italiaanse kerkmuziek uit de 17e en 18e eeuw, die een herontdekking meer dan waard is. Wil je horen hoe dat klinkt, beantwoord dan de vraag en maak kans op een exemplaar van Paradisi Gloria.

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek

Spontaniteit belangrijker dan perfectie

Een van de weinige stukken van Antonio Lotti, een Venetiaanse tijdgenoot van Vivaldi, die je nog wel eens hoort is een uiterst expressief Crucifixus. Eindelijk horen wij hier nu eens het Credo waaruit dat Crucifixus afkomstig is in z’n geheel uitgevoerd. Wat een overrompelende muziek! Maar de hoofdschotel van deze CD is het tienstemmige Stabat mater van Domenico Scarlatti. Dit werk stelt enorm hoge eisen aan de zangers. Jean-Philippe Sarcos is duidelijk uit op een uitvoering waarin expressiviteit en spontaniteit belangrijker zijn dan technische perfectie. Bovendien zoekt Sarcos geen homogene koorklank, maar laat hij de contrasten tussen de verscheidene stemtypen (sopraan, alt, tenor en bas) juist duidelijk naar buiten komen. Korte stukken van Bonaventura Rubino en Antonio Vivaldi maken het barokke feest compleet.

Jean-Philippe Sarcos

De in 1964 geboren Franse dirigent Jean-Philippe Sarcos is een leerling van zowel Georges Prêtre als van de Amerikaans-Franse oude muziek specialist William Christie. Met het door hem opgerichte en op oorspronkelijke instrumenten musicerende ensemble Le Palais royal voert hij muziek uit de 17e, 18e en 19e eeuw uit. Daarbij zoeken Sarcos en zijn musici nadrukkelijk ook contact met jonge en minder geprivilegieerde doelgroepen.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Het hoofdwerk op deze CD is het Stabat mater van Domenico Scarlatti. In welk jaar componeerde Scarlatti dit werk?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 26 maart 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading