Met zijn eigen cabaretgezelschap tourt Sonneveld door heel Nederland. Maar hij breekt pas echt door bij het grote publiek na zijn radio-optredens als de bekende orgeldraaier Willem Parel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog richt Wim Sonneveld zijn eigen cabaretensemble op. In de zestien jaar die volgen speelt zijn cabaretensemble maar liefst dertig verschillende producties. Hiervoor regelt hij alles zelf: artiesten, schrijvers, kostuums, decor, boekingen en natuurlijk de ideeën voor alles programma’s. Zowel zakelijk als artistiek heeft Sonneveld alle touwtjes in handen. In 1952 neemt hij het de la Mar Theater in Amsterdam over en heeft daarmee in Amsterdam een thuisbasis voor zijn voorstellingen.

Naast zijn theaterwerk treedt Sonneveld ook regelmatig op voor de radio. Met zijn typetje Willem Parel, een gortdroge Amsterdamse orgeldraaier, breekt Sonneveld door bij een miljoenenpubliek. Sonneveld blijkt een meester in het neerzetten van typetjes. Na Willem Parel ontstaat al snel een nieuw ander bekend figuur: straatartiest Nikkelen Nelis.

Deel dit artikel