Een serie bijzondere afleveringen over het leven van Toon Hermans. Vanaf 1 januari 2018.

Afl. 1 - zondag 1 januari om 18:10 op NPO2 

In deze aflevering staat de arme jeugd van Toon in Sittard centraal. Zijn vader sterft in zijn armen en het gezin staat er alleen voor. Ondanks alle persoonlijke tegenslagen neemt Toon een belangrijk besluit: hij wordt artiest. Karin Bloemen bezoekt onder andere het huis in Sittard waar Toon zijn jeugd doorbracht en vertelt hoe belangrijk het circus voor de kleine Toon was. Ze beseft dat veel verhalen uit de conferences van Toon teruggrijpen op zijn tijd in Sittard. 

Afl. 2 - maandag 2 januari om 17:55 op NPO2 

In Amsterdam komt Toon's droom in vervulling wanneer hij mee mag op tournee met de revue. Maar Toon beleeft als cabaretier ook pittige tijden in tijden van honger en oorlog. Zijn grote liefde Rietje komt op zijn pad. En hij doet iets unieks; hij brengt de allereerste one-man show van Nederland op het podium. Martine Sandifort bezoekt belangrijke plekken uit deze periode in Rotterdam en Amsterdam. 

Afl. 3 - dinsdag 3 januari om 17:55 op NPO2 

In 1958 is Toon Hermans de eerste cabaretier ter wereld die 1,5 uur lang live een onemanshow op tv speelt. Hij is na deze uitzending wereldberoemd in Nederland, maar hij wil meer. Alex Klaassen bezoekt het theater Wenen, waar hij met succes op de planken stond. Na dit Europese uitstapje, durft hij het aan om in Carré te spelen en laat hij het hele toneel verbouwen. Voormalig toneelmeester Johnny van Elk praat met Alex over de première. 

Afl. 4 - donderdag 4 januari om 17:55 op NPO2 

Na Nederland en Europa heeft Toon Hermans zijn zinnen gezet op Amerika. Richard Groenendijk bezoekt New York. Daar verbleef Toon drie maanden samen met een professor in een hotelkamer om zijn show naar het Engels te vertalen. Een gouden toekomst lonkt, maar uiteindelijk durft Toon het niet aan. Hij schrijft in het hotel wel een van zijn grootste hits: 24 rozen. Richard Groenendijk bezoekt ook het Eaton Auditorium in Toronto, waar Toon wel op de planken staat. 

Afl. 5 - vrijdag 5 januari om 18:00 op NPO2 

Lenette van Dongen richt zich op de periode 1968 - 2000. Toon Hermans is ontzettend beroemd. Iedere avond staan er dikke rijen voor de kassa van het Oude Luxor Theater in Rotterdam. Maar het jarenlange optreden vergt zijn tol. Toon Hermans krijgt een depressie en stopt een jaar lang met optreden. Na een jaar keert hij terug en speelt weer de sterren van de hemel. Maar dan wordt zijn grote liefde Rietje ziek en sterft aan borstkanker. Toon is totaal uit het lood geslagen. Hij treedt nog een aantal jaren op met prachtige liedjes als Lente me, die vooral gaan over Rietje. In 2000 wordt Toon ziek en overlijdt. Onder immense belangstelling wordt hij in zijn geboortedorp Sittard begraven. 

Gala 100 jaar Toon Hermans - zaterdag 6 januari om 17:15 op NPO2 

Artiesten zoals Freek de Jonge, Wende, Hadewych Minis, Chantal Janzen, Paul van Vliet, Mark Rietman en Herman van Hove brengen samen met het Orkest Pol Vanfleteren en Harmonie St. Joseph uit Sittard in een feestelijk programma een hommage aan Toon Hermans. Dit doen zij op de plek waar hij maar liefst 550 keer voor een uitverkochte zaal stond: Carré. Cornald Maas leidt het gala in.

Deel dit artikel