Uitgezonden op zondag 18 december 2016 in de Sandwich. Terugluisteren, podcast en RSS-feed.

Beluister hier de hele aflevering van De Sandwich

Podcast van De Sandwich

RSS-feed van De Sandwich

In het kader van 100 jaar Toon Hermans, stond ook Radio 5 hier op zondag 18 december bij stil. Toon kwam tijdens zijn reis naar Amerika in contact met musicalliedjes en schreef in navolging daarvan ook zelf liedjes die als ‘eerste Nederlandse musicalliedjes’ gezien kunnen worden.

Jacques Klöters vertelde er op 18 december meer over, waarna het uur daarop de liedjes te horen waren.

De liedjes zijn opnieuw ingespeeld door het Symfonisch Orkest en ingezongen door hedendaagse artiesten als:

Noortje Herlaar

Karin Bloemen

Frank Lammers met Frits Lambrechts

Alex Klaassen

In New York kwam Toon namelijk voor het eerst in aanraking met het voor hem onbekende musicalgenre en tijdens de treinreis van New York naar San Francisco schreef en componeerde hij een musical.

In 2013 vond Jacques Klöters in de muziekbibliotheek van de omroep, samen met conservator Jan Jaap Kassies, 17 musicalliedjes die Toon Hermans op een rondreis door Amerika schreef.

In 2014 nam AVROTROS het initiatief om de gevonden partituren op te nemen met het Metropole Orkest, samen met dirigent Maurice Luttikhuis en muziek producer Gert-Jan Blom. In het kader van de honderdste geboortedag van Toon Hermans (17-12-1916) organiseert Jacques Klöters dit jaar een speciale uitzending van het radioprogramma 'Sandwich', waarin de prachtige, herontdekte muziek van Toon te horen zal zijn. Om de muziek volledig te doen herleven, doken artiesten als Karin Bloemen, Alex Klaasen en Noortje Herlaar de studio in voor de muzikale kers op de taart. Het leverde een prachtige documentatie op van Toon's 'vergeten' werk en een geweldige verbeelding van hoe zijn muziek zou hebben geklonken. 

Deel dit artikel