In de historische dramaserie De stamhouder staat de familie Münninghoff centraal. Hoe ziet hun stamboom eruit? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. 

ALEXANDER MÜNNINGHOFF

Zoon van Frans Münninghoff en Wera Lemcke
Getrouwd met Ellen Dormeier
Gespeeld door: Matthijs van de Sande Bakhuyzen & Finn Vogels

Alexander Münninghoff wordt in 1944 geboren tijdens een bombardement van het Rode Leger op de toenmalige Duitse stad Posen. Zijn grootvader is een Nederlandse zakenman die fortuin maakt in Letland, een oligarch avant la lettre. Zijn grootmoeder een heuse Russische gravin die voorbestemd is om hofdame te worden aan het hof van Tsaar Nicolaas de tweede. Door een heftige gebeurtenis in zijn jeugd raakt Alexander vervreemd van zijn moeder Wera. Met zijn vader Frans verloopt het contact ook moeizaam. Zijn vader leeft een teruggetrokken bestaan en worstelt met zijn trauma’s. 

Wanneer zijn vriendin Ellen in verwachting is beseft Alexander dat hij de trauma’s uit zijn jeugd heeft verdrongen en is hij bang voor wat hij zal ontdekken over zijn ouders, en indirect ook over zichzelf. Hij is geobsedeerd door de gedachte - die ook de onderstroom vormt voor zovele familieverhalen - dat de zonden van de vaders onvermijdelijk overgaan op de zonen. Tegelijk beseft hij dat hij pas een volwaardige echtgenoot, zoon en vader kan worden als hij volledig in het reine komt met het verleden.
 

ELLEN DORMEIER

Getrouwd met Alexander Münninghoff
Gespeeld door: Sallie Harmsen

Ellen is een vrijgevochten, intelligente en zelfstandige vrouw. Dat Alexanders vader een oud-SS’er blijkt te zijn schrikt haar in eerste instantie af. Haar eigen ouders hebben geleden tijdens de oorlog. Maar wat ze voelt voor Alexander is zo intens en oprecht, dat ze het unfair vindt om hem af te rekenen op de fouten van zijn ouders. Ze geeft hem een kans en helpt hem om de confrontatie met zijn verleden aan te gaan. 

1280-Ellen-Alexander kopiëren.jpg
Alexander en Ellen
1280-Ellen-Alexander kopiëren.jpg

FRANS MÜNNINGHOFF

Eerste kind van de Nederlandse zakenman Joan Münninghoff en de in Riga opgegroeide Erica von Schumacher
Getrouwd met Wera Lemcke
Vader van Alexander Münninghoff
Gespeeld door: Robert de Hoog en Marcel Hensema

Frans leidt als jonge jongen een onbezorgd bestaan op zijn vaders landgoed in Riga. Hij is het eerste kind van de rijke zakenman Joan Münninghoff en zijn vrouw Erica. Hij is daarmee de stamhouder van de familie. Frans houdt meer van het buitenleven en ravotten. School en leren, daar ziet hij het nut niet zo van in. Deze levensinstelling zorgt voor steeds grotere conflicten met zijn vader. Om Frans wakker te schudden en hem klaar te stomen voor zijn rol als stamhouder en verantwoordelijke voor het familiefortuin, stuurt zijn vader hem naar een katholieke kostschool in Nederland. Maar dit heeft een averechts effect op de jonge Frans. 

De Tweede Wereldoorlog komt net op het punt dat hij bijna volwassen is. Door de traumatiserende ervaringen tijdens de oorlog en de vele verkeerde levenskeuzes die erop volgen zal zijn beeld op de wereld en op zichzelf drastisch veranderen. 

WERA LEMCKE

Getrouwd met Frans Münninghoff
Moeder van Alexander Münninghoff
Gespeeld door: Olga von Luckwald

Wera kende een mooie, zorgeloze kindertijd in het bruisende Riga van de jaren ’20, maar toen haar vader stierf raakten zij en haar moeder in financiële moeilijkheden. De economische crisis sloeg toe en noodgedwongen ging ze op jonge leeftijd werken in het hotel van haar grootmoeder in Engeland. Op haar zeventiende keert ze terug naar Riga. Ze is intelligent en gevoelig en droomt ervan om de wereld te zien. Net als Frans heeft Wera een romantische geest. Ze valt als een blok voor de knappe, jonge Frans. Maar Wera komt tussen Frans en zijn vader in te staan en wordt slachtoffer van hun vete. 

De Stamhouder_1280x720_Wera.jpg
Wera Lemcke
De Stamhouder_1280x720_Wera.jpg

JOAN MÜNNINGHOFF (De Oude Heer)

Getrouwd met Erica von Schumacher
Vader van Frans Münninghoff
Grootvader van Alexander Münninghoff

Gespeeld door: Gijs Scholten van Asschat

Joan is een selfmade man. Aantrekkelijk en vol charme. Hij is een briljant zakenman, maar zijn keuzes zijn soms moreel verwerpelijk. Zijn pragmatische en opportunistische blik op de wereld botst met het naïeve idealisme van zijn oudste zoon Frans. Joan Münninghoffs grote achilleshiel is zijn eigen sterfelijkheid. Als bij hem keelkanker wordt geconstateerd, raakt hij geobsedeerd door het stamhouderschap; het voortzetten van zijn imperium en pure bloedlijn.

ERICA VON SCHUMACHER (Omi)

Getrouwd met Joan Münninghoff
Moeder van Frans Münninghoff
Grootmoeder van Alexander Münninghoff
Gespeeld door: Silke Bodenbender

Erica groeide in Riga op als een gravin te midden van de Duits-Baltische elite. Ze stamt af van Russische adel en is vanaf haar geboorte een vanzelfsprekend deel van de elite. Haar ouders en broer werden vermoord tijdens de Russische revolutie. Omi, zoals Alexander haar sinds zijn kindertijd noemt, is een zondagskind. Niemand is zo leuk om een spelletje mee te spelen als zij. Lol maken doet ze graag, maar zij is niet iemand waar je met je problemen naar toe gaat. Moeilijkheden worden behendig ontweken.

De Stamhouder_1280x720_JoanEricaFrans.jpg
Joan, Erica en Frans
De Stamhouder_1280x720_JoanEricaFrans.jpg

Deel dit artikel