De jonge Alexander Münninghoff stapt eind jaren zestig met wat vrienden uit het leger een bar binnen in Scheveningen. De avond verloopt rommelig; hij gooit per ongeluk een glas bier over een meisje en zijn militaire baret wordt gestolen. Als hij verslagen buiten staat, komt hetzelfde meisje, Ellen, op hem afgelopen. De twee lijken elkaar wel leuk te vinden…

Nazi-symbool

Alexander en Ellen blijven de hele nacht bij elkaar, maar als Ellen de volgende dag een drankfles met een Nazi-symbool vindt, begint ze ongerust te worden. Als Alexander vertelt dat zijn vader bij de SS heeft gezeten, stormt Ellen het huis uit. Haar familie heeft veel geleden in de oorlog. 

blockquote
Dat ik thuis zou komen met de zoon van een SS'er, dat kan écht niet
Ellen Dormeier

Zoektocht

Alexander beseft dat hij maar weinig weet over zijn vader en wat hij in de oorlog heeft gedaan. Het vormt het startschot voor een zoektocht naar de rol van de Münninghoffs in de oorlog. De tocht leidt hem al snel naar zijn strenge vader Frans, die met zijn nieuwe vrouw in Duitsland woont en maar weinig contact met Alexander heeft. Het bezoek is kort, maar verloopt stroef. Teruggekomen in Nederland staat Ellen op de stoep: ze is zwanger.

Bekijk de aflevering terug op NPO Start. 

Deel dit artikel