Aan het begin van 2023 kun je genieten van de grootse dramaserie De Stamhouder. In deze achtdelige serie maken we kennis met de familie Münninghoff, waarvan kleinzoon Alexander langzaam maar zeker de oorlogsgeheimen van het gezin ontrafelt.

De serie is een verfilming van de gelijknamige biografie van journalist Alexander Münninghoff, die in 2014 verscheen. Zijn verhaal beslaat drie generaties Münninghoff; hijzelf, zijn vader Frans en zijn grootvader Joan.

Wanneer Alexander de liefde van zijn leven Ellen dreigt te verliezen, gaat hij op onderzoek naar de rol van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alexander zal de confrontatie met het geheime verleden van zijn vader en grootvader moeten aangaan voordat hij zijn leven met Ellen kan opbouwen.

Wat volgt is een zoektocht naar de waarheid over zijn vreemde, disfunctionele familie met niet alleen schokkende ontdekkingen maar ook hartverwarmende ontmoetingen.

blockquote
Een verhaal over liefde en een duister familieverleden.
 

Troebele familiegeschiedenis

Eind jaren ‘60 woont Alexander met zijn grootmoeder in Nederland, waar hij zijn eerste stappen zet in zijn militaire loopbaan. Alles lijkt echter te veranderen als hij Ellen ontmoet, die hij koste wat kost bij zich wil houden. Zijn troebele familiegeschiedenis zit hun geluk in de weg en als Ellen zwanger blijkt, gaat Alexander op pad om antwoorden te zoeken op zijn vragen.

Naast zijn eigen herinneringen aan zijn strenge vader Frans, krijgen we ook te zien hoe Frans zich moest bewijzen in de ogen van familiehoofd Joan Münninghoff, een machtige zakenman die zijn eigen spel speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Cast

De cast van De Stamhouder bestaat uit Matthijs van de Sande-Bakhuyzen (Alexander Münninghoff), Sallie Harmsen (Ellen Dormeier) en Gijs Scholten-van Aschat (Joan Münninghoff). De rol van Frans Münninghoff wordt vertolkt door Robert de Hoog (jonge Frans) en Marcel Hensema (oude Frans).

Overige rollen zijn voor Silke Bodenbender, Hildegard Schmal, Olga von Luckwald, Lisa Karlström, Lukas Miko, Bram Kelchtermans, Lize Fereyn en Joke Devynck. 

De stamhouder is vanaf zondag 1 januari 2023 te zien bij om 21.30 uur op NPO1 en alle afleveringen zijn dan ook te bingen op NPO Plus. Deze serie wordt voorzien van audiodescriptie.

Deel dit artikel