Het is niet het meest favoriete klusje van de consument, maar het moet toch gebeuren: het toilet schoonmaken. Hoe kan je dat het best doen? Met deze achttien tips wordt het een fluitje van een cent.

Bij je thuis, bij de buren, in een winkelcentrum, in de trein of in een restaurant: bijna overal kan je wel naar het toilet. Helaas laat de hygiëne vaak te wensen over en vind je zelden een schone pot. Er zijn veel manieren om de wc schoon te maken: van een simpele veeg over de bril tot de inzet van stevig chemisch geschut. Wat is de beste manier?

- De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg.

- Neem elke dag je toilet even af. Je kan het best een paar keer per week de boel goed schoonmaken met bovengenoemde middeltjes. Goed onderhoud is belangrijk voor de hygiëne.

- Zit er een oranjeachtige aanslag op je wc? Dat zijn bacteriën. Daar moet je dikke bleek op deppen. Kijk wel uit met kinderen.

- Wc-reiniger is niet altijd nodig. Je kan ook kant-en-klare schoonmaakdoekjes gebruiken, maar die zijn volgens schoonmaakdeskundige Middeldorp wel duurder.

- Doe je wc-borstel elke week in de vaatwasser om hem goed schoon te krijgen.

- Remsporen kan je voorkomen door, voordat je met de grote boodschap begint, wc-papiertjes in de pot te leggen.

- Leg geen droogbloemen en oude parfumflesjes bij het toilet. Het ziet er suffig uit en trekt stof en vuil aan. Ook kleedjes op de vloer zijn vaak vies.

- Ben je een scheefplasser? Neem dan je verantwoordelijkheid en maak de boel schoon na de kleine boodschap.

- Doe altijd het deksel naar beneden als je gaat doortrekken. Daarmee voorkom je bacteriënsproei. 

- Ben je vrouw en ga je graag naar een schoon toilet in een openbare gelegenheid? Overweeg dan het mannentoilet. Volgens Middeldorp zijn vrouwen viezer op het toilet dan mannen. 'Vrouwen zitten meer vanwege menstruatiegedoe. Het wc-papier belandt vaak op de grond.'

Lees het hele artikel over een smetteloos toilet op de website van Radar. 

Deel dit artikel