Het is weer zo ver: Blue Monday. De derde maandag van januari is volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. De goede voornemens zijn mislukt en de vakanties lijken ver weg. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.  

Het was de Britse psycholoog Cliff Arnall die in 2005 de term Blue Monday in het leven riep. Hij bedacht een naar eigen zeggen wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat deze maandag de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Een aantal tips om deze deprimaandag door te komen.

1. Zonnegroet

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor de volgende dag. Maar ook de tijd en rust die je neemt om de nieuwe dag te beginnen. Begin de dag eens met een zonnegroet. En al het begin is moeilijk, zo merkt ook Frans Bauer als Marlijn Weerdenburg hem de beginselen wil aanleren.

2.  Zeur niet

Bedenk je bovenal dat ook Blue Monday een normale maandag is. Laat je niet te veel meenemen door de hype rondom deze dag. Voor je het weet is het alweer dinsdag en vliegt de week voorbij. Dus zeuren heeft geen zin.

 3. Lach en geef complimentje

Hoe moeilijk het ook is om op Blue Monday een lach op je gezicht te toveren, probeer het toch. Maar ook complimentjes zorgen voor een goed humeur. En laat je vooral betoveren door een glimlach van een kind.

 

4. Doe de kanjertraining

Laat niemand anders jouw geluk bepalen. Doe de kanjertraining en bijt van je af. Wat wil jij vandaag zijn; een pestvogel, een aap, een konijn of een tijger?

5. Maak je niet druk

Maak op Blue Monday eens een lijstje van al die dingen die je gelukkig maken. Zo zul je zien dat er nog genoeg leuke dingen in het leven zijn. Maak je dus niet druk en om met de positieve woorden van Brigitte Kaandorp te eindigen: het komt allemaal heus wel weer goed!

Deel dit artikel