2019 is nog maar net van start gegaan en dat is voor velen een mooie reden om het huis eens goed op te ruimen en alle onnodige prullaria de deur uit te gooien. Hartstikke goed, natuurlijk! Maar na een tijdje val je gewoon weer terug in hetzelfde patroon als altijd: kopen, kopen, kopen. Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet om te 'consuminderen', zodat je volgend jaar niet wéér de helft van je inboedel hoeft weg te gooien.

Bescherm jezelf!

Wij hebben collega Eva in ons midden: de koningin van het consuminderen (voor ons, in ieder geval). Voordat je op deze redactie iets in je winkelmandje van een webshop kunt gooien, staat Eva achter je met de vraag "maar, heb je dit écht nodig?" We hebben haar daarom lief aangekeken om de beste tips ook met jullie te delen. Dus, hier komen ze, de beste tips om te consuminderen:

 1. Probeer niet gelijk je koopgedrag rigoreus te veranderen
  Zoek eerst uit waar je geld nu precies naar toe gaat en waar je het meest aan uitgeeft. Betaal zoveel mogelijk met contant geld voor een beter overzicht. Als je het écht goed wil doen, hou je een kasboekje bij. Don't worry, je hoeft niet wekelijks achter je bureau te kruipen om alles te noteren, daar bestaan tegenwoordig hele handige apps voor.
 2. Hou het saldo op je betaalrekening laag
  Zo krijg je het gevoel dat je weinig geld hebt en daardoor geef je minder uit.
 3. Vraag jezelf altijd af of je die schoenen, dat koffiezetapparaat of een nieuwe kledingkast wel echt nodig hebt
  Deze tip klinkt misschien logisch, maar om te consuminderen is het van groot belang. 
 4. Bedenk dat geld niet relatief is
  Denk niet aan de korting op een product of aan wat iets kost ten opzichte van iets anders. Want, een euro is een euro!
 5. Verwar prijs niet met waarde
  We gaan er snel vanuit dat een hoge prijs gelijk staat aan een goede kwaliteit, maar dat is niet altijd het geval. Probeer daarom altijd de waarde goed te beoordelen.
 6. Sla niet door wanneer je iets duurs koopt
  Als je iets duurs koopt, krijg je vanzelf de neiging om meer te kopen: je bent namelijk toch al bezig met geld spenderen. Ga daarom naar huis wanneer hetgeen dat je echt nodig hebt binnen is.
 7. Geef je geld uit aan ervaringen in plaats van aan spullen, daar word je uiteindelijk gelukkiger van
  Heel cliché, maar oh zo waar!
 8. Áls je koopt, doe het dan wel in de sale
  Je hoeft natuurlijk niet meteen minimalist te worden, zo nu en dan heb je gewoon echt nieuwe spullen nodig. Maar, koop het dan wel in de uitverkoop.

Deel dit artikel