Radar is in januari 2020 alweer 25 jaar op tv. Vanaf het begin is Antoinette Hertsenberg onlosmakelijk verbonden aan dit populaire consumentenprogramma van AVROTROS, dat haar past als een warme jas.

Toenmalig TROS-programmadirecteur Gerard Baars benaderde Antoinette nadat ze in 1994 in het programma NOVA in debat was gegaan met een jager. “Haha, klopt. En het eerste wat ik tegen hem zei, was: ik ga geen bordjes omdraaien, hoor! Maar nee, het leek de TROS destijds een heel goed idee dat ik de presentatie en de eindredactie ging doen van een nieuw te starten consumentenrubriek.”

Activistisch randje

De rest is geschiedenis. Antoinette heeft er al die tijd wel programma’s naast gedaan – onder andere Opgelicht?!, EenVandaag en recentelijk Dokters van Morgen – maar Radar is en blijft de backbone, zoals ze het zelf noemt. “Waarom? Omdat we dingen heel goed uitzoeken. Het is geen programma van meningen, het gaat over wezenlijke problemen waar grote groepen mensen tegenaan lopen en die we soms kunnen oplossen. En natuurlijk heeft het ook een licht activistisch randje, dat past wel bij me.”

Woekerpolissen

Antoinette werd in 2009 zelfs uitgeroepen tot Journalist van het Jaar, dankzij de berichtgeving in Radar over de kredietcrisis en in het bijzonder de DSB Bank. “Vooral die financiële sector vind ik enorm fascinerend. Kijk, gewone mensen willen eigenlijk maar over twee dingen zekerheid: hun pensioen en hun huis. Maar banken en verzekeraars hebben die op alle mogelijke manieren aangetast, zonder dat helder te vertellen of mensen een keuze te geven. Dat is in die 25 jaar Radar in heel veel kleuren en schakeringen voorbijgekomen. (Lachend) En als ik daar ergens een haakje te pakken heb, dan trek er heel hard aan! Neem de woekerpolissen. Dat woord komt ook bij ons vandaan en daar hebben we ons ongelooflijk in vastgebeten.”

Gecompliceerde onderwerpen agenderen en verhelderen, dat gebeurt sinds 2013 ook in Radar Extra. Antoinette gaat de studio uit en begint zowel met deskundigen als ‘slachtoffers’ een zoektocht naar de oorsprong van een probleem en hoe daar (zelf) iets aan te doen. Op 13 en 20 mei staat Radar Extra op NPO 1 in het teken van cholesterol en de medicijnen daaromtrent.

Statines

“Er zijn liefst 2,1 miljoen Nederlanders die cholesterolverlagers slikken, ik geloof een derde van de mensen boven de vijftig. Hoe komt dat en hoe werkzaam zijn de medicijnen, die zogeheten statines, nu eigenlijk? Hoeveel mensen moet je hoe lang behandelen om één hartaanval te voorkomen? Het lijkt meer een loterij dan een medicijn. Bovendien leggen we uit wat mensen zelf aan het probleem kunnen doen.”

“Gezond eten natuurlijk, maar het gekke is dan weer dat je dat verschillend kunt opvatten. Ik ben bij mensen geweest die hun cholesterol hebben verlaagd door alleen maar veganistisch te eten, maar er zijn ook mensen die juist wel veel vet, eiwitten en dierlijke producten tot zich nemen en ook geweldige resultaten halen. Ik ga op zoek naar hoe dat nu eigenlijk kan. En er komt ook een antwoord op.”

Dit artikel verscheen eerder in Uit en Thuis, het ledenmagazine voor AVROTROS leden vol exclusieve aanbiedingen.

RADAR

Deel dit artikel