Appen op de fiets is vanaf maandag 1 juli 2019 verboden. Dit geldt ook (nog steeds) voor bestuurders van elk ander voertuig. Het kabinet heeft daar in 2018 een wetsvoorstel voor naar de Tweede Kamer gestuurd, het verkeer zou veiliger moeten worden door deze maatregel.

Niet vasthouden

In het wetsvoorstel van ministers Cora van Nieuwenhuizen en Fred Grapperhaus staat dat het per juli 2019 verboden wordt 'om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden'. Het verbod wordt uitgebreid naar fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor. Niet alleen appen wordt verboden wanneer je op de fiets zit, je mag het apparaat helemaal niet vasthouden.

Op de bon

Al sinds 2002 is het verboden om tijdens het rijden van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een mobiele telefoon vast te houden en sinds 2009 geldt dit ook voor snorfietsers. Fietsers vielen hier nog altijd buiten, omdat er minder kans op een ongeluk was. Vooral door de komst van social media is dit veranderd, en daarom vinden de ministers dat de regels moeten worden aangepast. Voor het appen op de fiets staat een boete van 95 euro. Voor het appen in een rijdende auto staat een boete van 230 euro.

'Mobiele elektronische apparaten'

Bij deze nieuwe regel gaat het om 'mobiele elektronische apparaten', dus niet alleen om mobieltjes. Voor het geval je graag je televisie op de fiets meeneemt om je favoriete programma af te kijken, hebben we slecht nieuws. De volgende apparaten mag je namelijk allemaal niet vasthouden op de fiets: tabletcomputers, digitale foto- en videocamera's, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers. Muziek luisteren op de fiets mag nog wel, en je mag je telefoon ook gebruiken als deze in een houdertje op de fiets zit.

Deel dit artikel