Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Sander Schimmelpenninck deze week hysterische opvattingen.

Verwende prinsesjes 

Nederland is kampioen deeltijdwerken en dan hebben we het vooral over de vrouwelijke helft van de arbeidsnatie. En daar kleeft een decadent prijskaartje aan. De arbeidsmarkt, de schatkist, de samenleving en niet in de laatste plaats de vrouw zélf zijn gebaat bij de ongebruikelijke combi: vrouwmens en fulltime baan. Hoe krijgen we de Nederlandse dame fulltime aan de slag?

→ Luister terug: Door deeltijdwerkende vrouw loopt samenleving miljarden mis

Asielaanvraag: te weinig ruimte voor eigen verhaal

De vraag of een asielzoeker mag blijven is vaak een ingewikkelde: het draait allemaal om geloofwaardigheid. Eén tegenstrijdigheid in het verhaal van de asielzoeker kan er al voor zorgen dat het hele verhaal in duigen valt. Karen Geertsema schreef een uiterst juridisch proefschrift over asielrecht en concludeert daarin dat er niet genoeg ruimte is voor getuigenissen en verder bewijs bij het verhaal van asielzoekers.

→ Luister terug: Rechterlijke toetsing in asielrecht laat te wensen over

Hoe maken we morele financiële keuzes

Wat gebeurt er in je brein als je iets goeds wilt doen? Welke morele afwegingen maken we bij het doneren of investeren in anderen? Jeroen van Baar is onderzoeker op het gebied van hersenwetenschappen en economie. Mensen blijken zeer flexibel: dan weer egoïstisch, dan weer onzelfzuchtig. Hoe maakt de mens zijn afwegingen als je het bijvoorbeeld hebt over de erfbelasting?

→ Luister terug: Opportunisme viert hoogtij in morele besluitvorming


Presentatie:  Sander Schimmelpenninck
Gasten: Jeroen van Baar (RU), dr. Liza Mügge (UvA), dr. Karen Geertsema (VU)

Deel dit artikel