Collegegeld, kamerhuur, boeken kopen en uitgaan met je nieuwe vrienden. Hoe houd je het financieel vol tot het einde van de maand? 19 tips!

1. Eet samen. Dat is niet alleen een stuk gezelliger, maar ook goedkoper.

2. De vriezer is je beste vriend. Je kunt op brood besparen door elke dag de sneetjes die je nodig hebt te ontdooien. En kook bij avondeten grotere porties en vries in wat je over hebt. Als je het eind van de maand dan net niet redt, ligt en nog een extra maaltijd te wachten in de diepvries. 

3. Show me the studentenkaart! Met je studentenkaart kun je korting krijgen bij sommige restaurants, kledingwinkels, kappers, bioscopen, sportscholen en verzekeringen. 

4. Check of je recht hebt op huurtoeslag en of je niet te veel betaalt voor je studentenkamer

5. Geen zin om te koken of wil je lekker goedkoop ontbijten? Verschillende ketens bieden voor één of twee euro een ontbijtje aan en je kunt er voor vijf of zes euro avondeten. 

.

6. Als je weet dat je aan het einde van de maand altijd geld tekort komt, bewaar dan je statiegeldflessen en je bierkratten tot dit penibele moment. 

7. Bespaar op studieboeken door ze tweedehands te kopen, een oudere druk aan te schaffen (wel even overleggen met je docent/prof) of leen het boek in de bieb of van een kennis. Koop je nieuwe boeken? Dan kun je ze ook makkelijk weer te koop aanbieden als je er klaar mee bent. 

8. Als je het aandurft kun je ook op je kappers- en tandartsbezoek besparen. Studenten van de kappersopleiding en tandheelkunde helpen je voor een klein bedrag net zo goed. En voor je geruststelling: er is een docent in de buurt. 

9. Investeer in een waterfles die je kunt bijvullen. Dan hoef je niet steeds losse flesjes water te kopen. Dat is ook nog eens goed voor het milieu. 

10. Laat je rooster het toe om aan het eind van de dag naar de markt te gaan? Perfect! Zo scoor je goedkoop fruit en groente. 

11. Als het om de inrichting van je kamer gaat kun je natuurlijk alles nieuw kopen, maar je kunt ook een kijkje nemen bij de kringloop, op Marktplaats of in de koopjeshoek. 

12. Ook in de supermarkt kun je je slag slaan als je eens door de knieën gaat. Meestal staan de duurste producten op ooghoogte en vind je de goedkopere versies in de lagere schappen.

Justin_Timberlake_GIF.gif
.
Justin_Timberlake_GIF.gif

13. Je kunt je aan het eind van de maand beperken tot de goedkope producten als instant noodles, havermout of soep uit blik. 

14. Houd de aanbiedingen goed in de gaten! Of het nu om eten of verzorgingsproducten gaat: elke week zijn er nieuwe aanbiedingen. Als de voordeelverpakkingen wel erg groot zijn kun je altijd kijken of je een dealtje kan sluiten met je huisgenoten. 

15. Check of je recht hebt op zorgtoeslag of een aanvullende beurs.

16. Ga nooit met lege maag naar de supermarkt en maak een boodschappenlijstje waar je jezelf strikt aan houdt: de beste manier om niet allerlei extra producten in je mandje te gooien. 

17. Ben je toe aan een nieuwe outfit? Organiseer een kledingruilparty, shop vintage (online of in de stad) of ga naar sample sales. 

18. Zoek op internet naar (budget) recepten. Er zijn er genoeg en het scheelt je het geld van een kookboek. 

19. Houd je uitgaven bij, zodat je het einde van de maand netjes kunt halen. Het Nibud helpt je op weg met een een studenten begroting

.

Nog meer bespaartips

Back to school Weken

De koffer staat weer stoffig te worden op zolder, de herinneringen van afgelopen zomer beginnen langzaam te vervagen en je moet je wekker weer zetten: de vakantie is nu écht (bijna) voorbij. De komende drie weken brengen wij je dagelijks back to school-updates waar je blij van wordt. Van binge-watchen van De Luizenmoeder, tips en tricks voor studenten, tot aan zomerse playlists, samengesteld door onze radio-dj's, voor op de fiets, in de bus of in de trein. Let's go back to school!

[Beeld: mammal

Deel dit artikel