Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen. dr Kelder en Co hoor je iedere zaterdag van 13.00 - 14.00 uur op NPO Radio 1.

Bikiniskieën en hyperventileren bij de recyclebak

Voel jij je schuldig als je geniet van de zon op een abnormaal warme dag in februari? Moet je ook eerst hyperventileren in je plastic zakje voordat je het weggooit? Dan lijd je aan klimaatstress, de laatste hype op het gebied van onze psychische gezondheid. De confrontatie met een onoplosbaar probleem stelt ons voor dilemma’s in ons eigen leven. En niet alleen de groene fanatici lijden aan deze vorm van stress, ook de mensen die klagen dat ze niks meer mogen en dat het allemaal toch niet helpt zijn slachtoffer.

Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit komt uitleggen hoe dit werkt in ons brein.

Bikiniskieën

Word je koekoek van stress?

Stress is voor de één een bron van energie, terwijl de ander erop stukloopt en er serieuze problemen van krijgt. Neurobioloog Esther van Duin onderzocht wat (onder andere) stress met ons brein doet om beter te begrijpen waarom sommige mensen wél en andere mensen géén psychiatrische problemen ontwikkelen. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift nogmaals en legt ze uit hoe je het beste kunt omgaan met een piek van het stresshormoon cortisol.

Wat te doen bij een stresspiek in je brein?

Hebzucht: het gif en het medicijn

Hebzucht, alles voor jezelf willen en steeds maar meer meer meer. Het brengt ons ellende, maar tegelijkertijd is het ook de oplossing van diezelfde ellende. Zo bracht de inhaligheid van bankiers en financiële professionals ons de kredietcrisis in 2008. Tegelijkertijd was het stimuleren van de koopdrift de oplossing uit deze financiële ellende. Dr Jeroen Linssen schreef een filosofische verhandeling over de inhaligheid en hoe deze vaker op een dubbelzinnige wijze wordt bezien door de grote denkers in onze geschiedenis.

Hebzucht kan ook een deugd zijn


Gasten: Prof. dr. Roos Vonk, dr. Jeroen Linssen

dr Kelder en Co

Deel dit artikel