Waar het de hele week ging om de strijd op rechts ging links er met de winst vandoor. De angst van Rutte dat een eurosceptische partij het grootste zou worden leidde tot een van de opmerkelijkste politieke debatten uit de geschiedenis. Met dr Geerten Waling beschouwt dr Kelder de politiek turbulente week. 

Politiek wordt een spel van bekende Nederlanders

Hoe een insect een plant manipuleert

Met behulp van insecten kunnen planten zich voortplanten. Maar naast bestuivers krijgen gewassen ook te maken met plantenetende fauna, zoals rupsen en slakken. ‘Slim’ als ze zijn kunnen planten kenmerken van zichzelf veranderen om de vijand op afstand te houden, maar dat heeft vaak ook consequenties voor de aantrekking van bestuivende vrienden. Jonge doctor Quint Rusman (WUR) onderzocht de gevolgen van dit soort interacties voor de evolutie van planten.

Een intieme manipulatieve relatie met een plant

Hoe wetenschap wordt genegeerd in Europa

Bestrijdingsmiddelen en bijen zijn geen goede combinatie, dat is inmiddels wel bekend. Professor Martina Vijver, eco-toxicoloog deed een unieke studie naar de werking van d deze middelen en stelde vast dat zij honderden malen schadelijker zijn dan eerder gedacht. De resultaten van deze studie kwamen echter twee dagen te laat om te worden meegenomen in de Europese herbeoordeling. De conclusies waren al bekend maar nog niet gepubliceerd. 

Hoe de wetenschap wordt genegeerd in Europa


Presentatie: Jort Kelder
Gasten: dr Geerten Waling, dr Quint Rusman, prof dr Martina Vijver

Meer dr Kelder en Co

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 op NPO Radio 1. 

Deel dit artikel