Hoera! Vandaag (5 juli) vieren we de verjaardag van de bikini. Het is namelijk al 73 jaar geleden dat het eerste exemplaar gedragen werd.

Tweedelig badpak

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om in bikini naar het strand te gaan, maar meer dan 70 jaar geleden was het behoorlijk een big deal. Op 3 juni 1946 wordt de bikini eigenlijk al geboren, Fransman Jacques Heim laat dan het allereerste tweedelige badpak zien. Er is alleen één probleempje: geen enkel model durft er in te lopen op de catwalk. Een maand later, op 5 juli 1946, stelt de Franse ingenieur Louis Réard de eerste échte bikini tentoon. 

Ophef

Al jaren is de bikini razend populair, en dat hebben we misschien wel te danken aan één specifiek model: de erotische danseres Micheline Bernardini. Zij is in die tijd de enige die het aandurft om de bikini te showen tijdens een persconferentie in Parijs. De bikini die de 19-jarige draagt is minuscuul, het broekje is namelijk een string (zoals we de bikini anno 2018 ook veel zien) en de stof is bedekt met krantenteksten. De uitvinding leidt op dat moment tot veel ophef en pers van over de hele wereld komt er op af. In 1951 wordt de bikini verboden op de Miss World Contest en in België, Spanje, Italië en Australia wordt het helemaal verboden om een bikini te dragen. 

Naam

Louis Réard vernoemd zijn badkleding naar het eiland waar Amerikanen een paar dagen vóór de introductie van de bikini een atoombom op testten: Atos Bikini. Hij hoopt dat zijn uitvinding, gelijk met de testen op het eiland, explosief is en dat hij er door de naam van zijn uitvinding veel aandacht voor krijgt. Dit succes laat door alle ophef nog even op zich wachten.

Bikini
Ursula Andress in Dr. No
Bikini

Taboe

In 1960, 14 jaar na de uitvinding, heerst er nog steeds een taboe op de bikini. In juli van dit jaar komt het liedje uit van Brian Hyland: 'Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini' (een hele mond vol). Ken je 'm nog?

James Bond

Ondanks alle ophef is de uitvinding van Louis Réard mega populair. Zijn bekendheid groeit alleen nog maar meer wanneer hij zegt dat een bikini pas een bikini is als deze door een trouwring gehaald kan worden. Maar, door alle ophef en het verbod, is er niemand die de bikini aan durft te trekken. De twee bedenkers moeten daarom een behoorlijke tijd wachten op het grote succes.

In 1962 komt de James Bond-film 'Dr. No' uit, inclusief een scène waarin actrice Ursula Andress in bikini de zee uitloopt. Al snel beginnen feministen en bekende Hollywoodsterren de bikini te dragen, waarna langzamerhand de hele wereld het overneemt. Nu is de bikini niet meer weg te denken op een zomerse dag.

Deel dit artikel