En ook dr Kelder en Co blikt terug op het jaar Onzes Heeren 2018… niet met flauwe lijstjes of overzichtjes, wél een gesprek over de vraag: welke hypes teisterden ons bange land afgelopen jaar?

En hoe komt het dat landgenoten, vaak niet gehinderd door enige kennis de meest stellige meningen verkondigend, zo in de ban zijn van alles wat er op Twitter gebeurt? Professor dr. Rens Vliegenthart is hoogleraar Media en Samenleving en kijkt met ons terug.

→ Luister terug: De opgewonden journalist en de ongeïnformeerde burger

De kruistocht tegen pseudo-wetenschap

Heeft de wetenschap het laatste restje religie uit onze samenleving gedrukt? En hoe erg is het eigenlijk dat God definitief op zijn of haar retour is? Of houden die twee - ratio en religie - zich net als in de renaissance in een wurgende houdgreep? Een diepgaand gesprek met de Vlaamse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry, die een ware kruistocht voert tegen pseudo-wetenschap.

→ Luister terug: Maarten Boudry: 'van oudsher zien we dat religie wel degelijk gevaarlijk is'

Sekswerk: rationaliteit boven moraliteit

Waar in Nederland vrijwillige prostitutie steeds meer aan banden wordt gelegd, is sekswerk in Nieuw-Zeeland sinds 2000 gedecriminaliseerd. Het is daar voor de wet dus een beroep als elk ander, wat verdere marginalisatie sekswerkers moet tegengaan. Joep Rottier promoveerde op onderzoek naar het Nieuw-Zeelandse model en constateert dat die rationele aanpak lang zo gek nog niet is.

→ Luister terug: Een rationele aanpak voor sekswerkers

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Rens Vliegenthart (UvA), dr. Maarten Boudry (Universiteit Gent) en dr. Joep Rottier

dr Kelder en Co

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1. 

 

Deel dit artikel