De leraar wordt door romanschrijvende oud-leraren vaak neergezet als vrijgezelle, miskende loser met een drankprobleem. Dat concludeert Ton Bastings die promoveerde op het imago van de leraar in de Nederlandse literatuur. Dat slechte beeld komt volgens hem voort uit onvrede van de auteurs over onderwijsvernieuwingen. Het is volgens Bastings dan ook geen toeval dat het chronisch lerarentekort parallel loopt aan die vele vernieuwingen.

Terug luisteren: Modern onderwijs slecht voor imago leraar

Supersonisch vliegspeelgoed met een prijskaartje

Eind deze maand rolt in Texas de Nederlandse JSF van de band. Eindelijk kan Defensie beschikken over de gevechtsvliegtuigen, waar sinds halverwege de jaren ‘90 over wordt gediscussieerd. Waar is dit supersonische militaire speelgoed goed voor? En liggen er nog meer rekeningen op de loer bij het al uit de hand gelopen prijskaartje? Defensiespecialist en onderzoeksjournalist dr. Dieuwertje Kuijpers licht toe.

Terug luisteren: Onzichtbaar vliegen voor 83,7 miljoen

Bedrijfskunde is geen exacte wetenschap

Waarom is je manager zo’n botte hark? En waarom zijn mensen aan de top van bedrijven en financiële instellingen alleen maar bezig met geld: maximalisatie van de winst, beursnoteringen en de eigen bonus? Daar kun je de hebzucht en graaierij van het kapitalisme de schuld van geven, maar volgens dr. Jelle van Baardewijk zoekt de oorzaak bij de grondslag van de carrière: de studie. Krijgen studenten bedrijfskunde op de Nederlandse universiteiten en hogescholen voldoende maatschappelijke vorming mee?

Terug luisteren: Studie Bedrijfskunde leidt manager op tot botte hork

dr Kelder en Co

Uitzending van zaterdag 19 januari, NPO Radio 1

Presentatie:  Sander Schimmelpenninck
Gasten: dr Jelle van Baardewijk

Deel dit artikel