Na jarenlange stijgingen komt er een dip in de groei van onze intelligentie. Uit onderzoek blijkt dat met name in de goed ontwikkelde landen de mensheid afzakt in het moeras der domheid. Wat betekent dit en nog belangrijker: hoe komt het?

Professor dr. Dimitri van der Linden heeft de feiten over onze intelligentie en hoe we het meten.

Waarom we steeds dommer worden

De Verlichting in de Republiek: vooruitgang of verval?

De Verlichting was een tijdperk van wetenschappelijk denken, rationaliteit en grote vooruitgang. Landen als Engeland en Frankrijk ontwikkelden zich volop, maar Nederland kwam juist uit de bloeiende Gouden Eeuw. Verval lag op de loer. Jonge doctor Eleá de la Porte beschrijft hoe tijdgenoten daarmee worstelden en vertelt in dr Kelder en Co het unieke, verlichte verhaal van de Republiek.

De Verlichting in de Republiek: verval of vooruitgang?

Hysterie rondom de killer robot

Machines die zelfstandig beslissen wie er leeft en wie er sterft: killer robots zijn de nachtmerrie van ieder vredelievend mens. Nieuws over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in combinatie met oorlogstuig heeft een hoog paniek- en hysteriegehalte. Met grote verbazing leest dr. Dieuwertje Kuijpers deze berichten, als defensiespecialist plaatst zij de paniek in een rationeel kader.

Rapport over killer robots zonder nuance

Uitzending van zaterdag 24 augustus 2019.

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 op NPO Radio 1. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

dr Kelder en Co

Deel dit artikel