Vrijheid en gelijkheid zijn de meest genoemde idealen die het nastreven waard zijn in de moderne samenleving, die vol is van verlichtingsideeën en romantische denkbeelden. In zijn boek De Onzichtbare Maat beschrijft rechtsfilosoof dr. Andreas Kinneging hoe problematisch die begrippen en bijbehorende stromingen inmiddels zijn en, belangrijker, hoe ze hebben geleid tot gulzigheid, mateloosheid en egocentrisme.

In dr Kelder en Co vertelt hij over zijn kloeke boek dat in de verste verte niet in één alinea te vatten valt.

Mentale misleiding van rechters en bestuurders

Charlotte Perquin-Deelen, jurist en filosoof, promoveerde op hoe vooroordelen de beslissingen van rechters en bestuurders kunnen beïnvloeden. Voor haar onderzoek sprak ze meer dan honderd vooraanstaande bestuurders, commissarissen, advocaten en rechters.

Wetenschappers, geef lucht aan tegenspraak!

Er is te weinig ideologische diversiteit binnen de onderzoeksgroepen van universiteiten, meent socioloog dr. Eric C. Hendriks. De aan de Universiteit van Bonn verbonden socioloog wil dat wetenschappers meer open staan voor andere gedachtestromen dan die van zichzelf en houdt een pleidooi voor stoorzenders in de wetenschap.

dr Kelder en Co, zaterdag 22 februari, Vondel CS, 13.00 – 14.00 uur live op NPO Radio 1
Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Andreas Kinneging, dr. Charlotte Perquin-Deelen, dr. Eric C. Hendriks

dr Kelder en Co

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel