De werknemers in de zorg krijgen niet de structurele salarisverhoging waar ze op hoopten, in ieder geval niet nu. Dr Kelder zoomt uit en bekijkt niet alleen de zorg maar de gehele publieke sector.

Heeft een strategie van loonmatiging en polderen ertoe geleid dat we onze waardevolle publieke sector te grabbel gooien? Wordt de publieke sector het afvoerputje van de arbeidsmarkt en kunnen we daar nog wat aan doen? 

Vijandelijke burgers na WOII

Nog voor de Duitsers capituleerden had de Nederlandse regering in ballingschap al bedacht hoe ze het bezit van vijandelijke burgers (Duitsers die zich in Nederland hadden gevestigd) konden onteigenen. Een maatregel die na de bevrijding rücksichtslos werd ingezet en wonden achterliet bij generaties Duitsers die tientallen jaren na de oorlog in Nederland woonden. Zelfs de bezittingen van gevluchte Duitse joden werden geconfisqueerd. Dr. Marieke Oprel deed onderzoek naar het Besluit Vijandelijk Vermogen en licht in de rubriek De jonge dr. haar proefschrift toe.

Een ode aan de moderniteit

Wie meer energie, meer landbouw, meer grote steden en meer toerisme bepleit, kan het niet goed voorhebben met moeder aarde. Niets is echter minder waar in de visie van de ecomodernisten. Dr. Hidde Boersma publiceerde deze week het boek MEER waarin hij samen met anderen een filosofie ontvouwt voor de moderne wereld waarin meer zeker geen vies woord is. Hij bespreekt zijn hoopvolle en positieve kijk op de moderne wereld met dr Kelder.

dr Kelder en Co, zaterdag 22 augustus, VondelCS, 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Marc van der Meer, dr. Marieke Oprel, dr. Hidde Boersma

dr Kelder en Co
 

Deel dit artikel