Samenwerken in een grote open ruimte, voor veel kantoortijgers was het al een gruwel: bellende collega’s, overal afleiding en altijd het slechtste flexplekje. De coronacrisis geeft deze manier van werken het laatste zetje want besmettingsgevaar alom. Wat is de toekomst van de kantoortuin? Hoe gaan we straks weer terug naar onze open kantoren, welke voordelen moeten behouden blijven en wat kan er zo snel mogelijk bij het grof vuil? Dr. ir. Rianne Appel-Meulenbroek schetst een beeld van het post-corona kantoor.

De kantoortuin gaat eraan

Groene energie bestaat niet?

In zijn nieuwe documentaire Planet of the Humans betoogt Michael Moore dat groene energie niet bestaat. Grondstoffen voor het winnen van ‘hernieuwbare’ energie als zon, wind en biomassa raken óók op. We zijn met te veel mensen en we verbruiken te veel. Zelfs de wetenschap en de technologie kunnen ons niet redden. Deprimerend? Ja. Waar? David Smeulders, hoogleraar energietechnnologie aan de TU Eindhoven, geeft antwoord.

Planet of the Humans: Groene energie bestaat niet?

Een ‘volwassen democratie’

De grondrechten in de Grondwet zijn dringend aan herziening toe. Dat concludeert dr. Mr. Manon Julicher in haar proefschrift. Een kwestie die in de huidige crisis opeens uiterst actueel is geworden: de noodverordening maakt volgens Julicher namelijk inbreuk op grondrechten als vrijheid en behoorlijk bestuur. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift nogmaals.

Dit is niet hoe de grondwetgever het bedoeld heeft

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. David Smeulders, dr. Manon Julicher, dr. ir. Rianne Appel-Meulenbroek

dr Kelder en Co, zaterdag 9 mei 2020 tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.

Meer dr kelder en co

Deel dit artikel