Zaterdag is het zo ver: de Amsterdamse grachten kleuren dan roze voor de jaarlijkse Canal Parade. AVROTROS vaart zelf mee met een heuse Songfestival-boot. Aan boord worden niet alleen de helden van het Songfestival geëerd, maar krijgen ook mensen die zich ingezet hebben voor de lokale LHBTIQ+ community een ereplaats op de boot. 

Foto ANP

Wij vroegen jullie om je eigen LHBTIQ+ held aan te dragen en dat gebeurde massaal. Uit alle mooie en ontroerende verhalen hebben we drie helden gekozen die we graag aan je voorstellen:
 

Nanda
Nanda
Nanda

NANDA (57)

Woonplaats: Loenen aan de Vecht
Opgegeven door: zoon Mitchell
Held want: Nanda is al sinds jaar en dag een on- en offline luisterend oor voor LHBTIQ+ jongeren en hun ouders.

Hey Nanda! Wat vind je er van dat je een LHBTIQ+ held bent?
Mijn man en ik zijn vanaf de coming-out van onze zoon Mitchell actief geweest voor verschillende COC’s in Nederland. We hebben daar onder andere voorlichting en interviews gegeven. Ook hebben we twee keer eerder meegevaren tijdens de Canal Parade. Helemaal te gek dat ik nu samen met Mitchell op de Songfestival-boot van AVROTROS mogen staan!

Hoe was het toen jouw zoon Mitchell uit de kast kwam?
Voor mij was en is dat eigenlijk heel normaal, net als ademen. Eigenlijk werd er bij ons helemaal niet verder over nagedacht. Het is gewoon zo.

Volgens Mitchell ben jij voor veel mensen een luisterend oor. Kun je daar iets meer over vertellen?
Dat klopt, veel van deze mensen ontmoet ik online. Vroeger via de Stop Homohaat-Hyvespagina die ik heb opgericht en nu via mijn ‘Roze Mama’ Facebookpagina. Jongeren en hun ouders kunnen mij hier alles vragen; ik geef overal antwoord op. Zo kreeg ik laatst een berichtje over homoseks. Diegene vond dat vies. Toen stuurde ik terug: “Waarom denk je dat? Je haalt je dingen in je hoofd die er niet zijn”. Er heerst blijkbaar nog een taboe op homoseks. Daar kan ik zo boos om worden.

Je bent ook Proud Parents vrijwilliger bij het COC geweest. Wat deed je hier precies?
Ik reisde door heel Nederland om voorlichting te geven bij lokale COC’s. Hier ging ik in gesprek met LHBTIQ+ jongeren en hun ouders. Als je kind uit de kast komt weten veel ouders vaak niet hoe ze moeten reageren. Tegelijkertijd zitten ze juist met enorm veel vragen. Het is fijn om deze ouders hierbij te kunnen helpen.

Je hebt naast Mitchell ook een dochter en zij valt op jongens.Is er voor jou een verschil tussen het hebben van een gay-kind en een niet-gay kind?
Dat is eigenlijk precies hetzelfde, het gaat gewoon om het geluk van je kind. Als ik zie dat mijn zoon straalt, dan ben ik een gelukkige vrouw. En dat heb ik bij mijn dochter precies hetzelfde. Het maakt dus niet uit, het is allemaal liefde. 

Zaterdag vaar je tijdens de jaarlijkse Canal Parade, samen met je zoon, mee op de AVROTROS Songfestivalboot. Wat verwacht je er van?
Dat wordt een hoop plezier! Ik hoop gewoon dat ik voor de zoveelste keer kan laten zien dat ik achter mijn zoon sta. En niet alleen achter mijn zoon, maar achter de hele community. Uit het hele land komen er jaarlijks zoveel LHBTIQ+ jongeren op de Pride af. Op Amsterdam Centraal zie je ze dan al staan; een beetje verlegen in groepjes of met z’n tweeën. Heel voorzichtig lopen ze dan richting de grachten en opeens beseffen ze: “Hey, we hoeven ons niet te schamen. We kunnen hier lekker onze gang gaan”. Daarom sta ik op een boot; om deze jongeren een hart onder de riem te steken en om ze te laten zien dat ze zichzelf mogen zijn.


held03.jpg
Talitha
held03.jpg

TALITHA (34)

Woonplaats: Leeuwarden
Opgegeven door: goede vriend Martijn
Held want: Talitha heeft in Leeuwarden een heuse Gay Pride uit de grond gestampt.

Hi Talitha! Je bent opgegeven door jouw vriend Martijn; wat denk je dat jou een LHBTIQ+ held maakt?
Haha, nou dat vind ik best moeilijk om over mezelf te zeggen. In 2015 heb ik met Leeuwarden Studiestad, waarvoor ik werk, voor het eerst de Gay/Straight Parade georganiseerd. Dat was toen nog redelijk klein. Wel was er al meteen veel media-aandacht en enthousiasme, waardoor het mogelijk werd om samenwerkingen met het COC en andere lokale organisaties aan te gaan. Hierdoor hebben we het evenement uit kunnen bouwen. We zijn destijds heel bescheiden begonnen, maar inmiddels varen er 27 boten mee. Daar ben ik trots op!

Waarom vind je het belangrijk dat Leeuwarden een Pride heeft?
Zelf ben ik opgegroeid in een klein Fries dorpje. Ik kwam op mijn 29e uit de kast; aan de late kant vind ik zelf. Als jongere in een kleine woonplaats waren er voor mij weinig tot geen LHBTIQ+ voorbeelden of plekken. Dat vind ik jammer. En juist voor die jonge mensen – waar ik vroeger zelf tot behoorde – wil ik iets doen. Vanuit die wens is Pride Leeuwarden ontstaan. Ik wil een plek en een evenement creëren waar iedereen welkom is en waar iedereen ook helemaal zichzelf kan zijn.

Hoe is het om LHBTIQ+ te zijn in Leeuwarden?
Vroeger was er daar eigenlijk bijna niets voor de LHBTIQ+community. Dit is wel verbeterd. Er is steeds meer te doen, maar je moet het wel weten. De tolerantie van LHBTIQ+’ers lijkt soms heel vanzelfsprekend, maar dit is ook maar betrekkelijk. Er komt nog best veel discriminatie voor. Soms heb ik het idee LHBTIQ+‘ers wel getolereerd worden, maar dat veel mensen er toch liever niet mee geconfronteerd willen worden. Een beetje schijntolerantie dus. Veel mensen kunnen nog steeds niet zichzelf zijn, daar moet verandering in komen.

Wat is de toekomst voor de Pride Leeuwarden?
Ik hoop dat we steeds groter worden; dat er nog meer boten bijkomen, meer organisaties meedoen en met steeds meer bezoekers. In 2020 hoop ik dat Leeuwarden een stad is waar iedereen wordt geaccepteerd en waar iedereen er ook bij hoort. Met Pride Leeuwarden wil ik bijdragen aan het creëren van een liefdevolle en vrije stad voor iedereen; van jong tot oud en van de stedelingen tot aan de mensen uit de kleine dorpjes.

Hoop je zaterdag tijdens de Amsterdamse Canal Parade ook nog wat inspiratie op te doen voor je eigen Pride?
Jazeker! Ik ben natuurlijk ontzettend trots op de Pride Leeuwarden, maar in Amsterdam is het allemaal wel een stuk groter. Ik heb de Canal Pride al vaker bezocht, maar ik heb nog nooit op een boot gestaan. Ik denk dat dit een hele bijzondere ervaring wordt. Ik heb er zin in!


held02.jpg
Sam
held02.jpg

SAM (23)

Woonplaats: Amsterdam
Opgegeven door: goede vriendin Mariska
Held want: Sam zet zich al jaren in voor LHBTIQ+ gemeenschap via de studentenvereniging A.S.V.Gay, waar hij voorzitter van is geweest  

Hi Sam! Hoe kwam je erachter dat jij gekozen bent als LHBTIQ+ held?
Op Facebook had ik al gezien dat AVROTROS een oproep deed om je held in het zonnetje te zetten, zo’n leuke actie! Later hoorde ik dat mijn goede vriendin Mariska mij had opgegeven en dat we zijn uitgekozen om tijdens de Amsterdam Canal Parade mee te varen op de Songfestivalboot. Ik ben heel actief betrokken geweest bij de studentenvereniging A.S.V.Gay, dé vereniging van Amsterdam waar iedereen zich thuis moet voelen. Ik ben daar ook voorzitter van geweest. Verder zet ik me jaarlijks in voor het Eurovisie Songfestival. Zo schrijf ik online artikelen op Songfestival-weblogs en online magazines en organiseerde ik de afterparty van Eurovision in Concert.

Hoe ben jij bij ASV Gay terecht gekomen?
Tijdens Amsterdam Gay Pride ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met A.S.V.Gay. Ik stond tijdens de Canal Parade te kijken naar alle mooie boten en toen kwam ook de boot van A.S.V.Gay langs varen. Als Amsterdamse student vond ik het toen leuk om me hier in te verdiepen. Het bleek een heel gezellige vereniging voor homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en queer-studenten, waar ik me al snel thuis voelde.

Wat onderscheidt A.S.V.Gay van andere studentenverenigingen?
Eigenlijk is A.S.V.Gay precies hetzelfde als andere studentenvereniging, maar met een duidelijke insteek dat LHBTIQ+’ers heel erg welkom zijn. Naast borrels, feesten, reizen en een eigen boot tijdens Canal Parade schenkt A.S.V.Gay ook aandacht aan de maatschappelijke positie van LHBTIQ+ studenten.

Mariska vertelde dat jij een symposium hebt georganiseerd? Waar ging dat over?
Jaarlijks organiseert A.S.V.Gay tijdens Pride Week een symposium. Er zijn dan sprekers, er wordt gedebatteerd, gediscussieerd en er zijn workshops. Ik heb vorig jaar een symposium georganiseerd over taboes in de LHBTIQ+-gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan homoseksualiteit binnen culturele minderheidsgroepen, biseksualiteit en LHBTIQ+’ers met autisme. We vinden het belangrijk om tijdens Amsterdam Pride op deze manier ook stil te staan bij serieuze onderwerpen.

Waarom vind je het belangrijk om een dergelijk symposium te organiseren?
Het is belangrijk om stil te staan bij taboes omdat er nog veel onbegrip is over bepaalde onderwerpen. Zo wordt biseksualiteit nog lang niet altijd geaccepteerd, ook niet binnen de LHBTIQ+ community. LHBTIQ+'ers worden steeds beter geaccepteerd, maar er blijft ruimte voor verbetering, ook binnen onze eigen gemeenschap. We kunnen niet stil blijven staan, we moeten vooruit.

Je hebt een ereplaats op de songfestivalboot; wat betekent dat voor jou?
Dat vind ik zó leuk! Zoals ik al eerder zei ben ik een groot Songfestival-fan en dat ik tijdens Gay Pride op dé Songfestivalboot mag staan, is een grote eer. Heerlijk meezingen met Eleni Foureira en alle Songfestivalklassiekers!


Deel dit artikel