Als je een ware volkswoede wilt ontketenen moet je een bankier een vette bonus geven, of een presentator van de Publieke Omroep (met of zonder bretels) meer betalen dan de premier.

Verzekeraar a.s.r. kondigde deze week aan te stoppen met de bonus voor bestuurders. Is dit een keerpunt of slechts een achterhoedespeler die en wit voetje probeert te halen?

Voor dr Kelder reden voor een goed gesprek over de bonus. Wat zegt de economische wetenschap en hoe werkt de bonus eigenlijk op de werkvloer van de gewone sterveling?

Luister terug: deze week in de bonus...

Beeldspraak vergroot de kloof

Een tsunami van Islamisering, Nederland is een vaasje en de Uil van Minerva is neergedaald. Beeldspraak is een populair middel onder politici, maar werken lang niet zo overtuigend als gedacht. Wel voedt het polarisatie. Dat concludeert Amber Boeynaems (VU) in haar proefschrift.

Hoe overtuigend is beeldspraak nu echt?

Dirk Donker Curtius, u weet wel

Dr Kelder duikt in de geschiedenis van de Grondwet. Daar waar Thorbecke met de eer strijkt voor dit fundament onder onze democratie, was het zijn collega Dirk Donker Curtius die het zware werk heeft verricht. Wie was deze man, straatvechter en liberaal pur sang, en waarom heeft Thorbecke zijn shine gestolen.

Een sappig gesprek, over onder andere de afpersing van de homoseksuele koning Willem II en de aversie van zijn zoon koning ‘gorilla’ Willem III die eigenlijk helemaal geen democratie wenste. Luister en vijzel uw geschiedeniskennis op over dé man van 1848.

Waarom je nog nooit van Dirk Donker Curtius gehoord hebt

dr Kelder en Co
zaterdag 13 april, Vondel CS
13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Robert Dur, dr. Amber Boeynaems, dr. Mathijs van de Waardt


Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel