Een financieel adviesbureau runnen en dan een leerstoel kopen bij een universiteit, zodat je een dure titel mag voeren en onafhankelijkheid kan claimen. Goed voor het adviesbureau, minder voor de wetenschap. En dan al die promovendi die jaarlijks gelauwerd met ‘dr.’ voor hun naam uit het academiegebouw rollen.

Bij iedere verstrekte doctorstitel rinkelt de kassa van de universiteit. Promoveren we omdat de wetenschappelijke nieuwsgierigheid bevredigd dient te worden of zit er een perverse prikkel in de financiering? ‘Dr’ Kelder gaat in gesprek met prof. Ingrid Robeyns over de inflatie van wetenschappelijke titels.

Terugluisteren: Is wetenschap te koop?

Verder in dr Kelder en Co van zaterdag 7 novemer 2020

Arts buiten de spreekkamer


Het beroep van arts is van oudsher autonoom en sterk hiërarchisch. Maar hoge zorgkosten, toenemende vergrijzing en veranderend medisch landschap vragen om een nieuwe houding.

Jonge doctor Mathilde Berghout ontwaart een roep om medisch leiderschap onder artsen. Kom uit je spreekkamer. Zit om tafel met zorgverzekeraars. En neem verantwoordelijkheid voor maatschappelijke gezondheid. In dr Kelder en Co licht Berghout haar bevindingen toe. 

Terugluisteren: Arts buiten de spreekkamer

#Adulting

Het wemelt al een tijdje van de #adulting’s op sociale media. De hashtag gaat doorgaans gepaard met foto’s van twintigers die zelfstandig broccoli bereiden of een eigen stofzuiger kopen. Van fillers tot vliegtuigjes vouwen: de mens wil neurotisch jong blijven.

Is onvolwassen blijven het nieuwe ideaal voor millennials? Of lukt het de grondig gepamperde generatie gewoonweg niet? Psychotherapeut dr. Carien Karsten spreekt de vlegels dagelijks in haar praktijk en schetst het beeld van een generatie die aan druk wil ontsnappen. 

Terugluisteren: #Adulting

dr Kelder en Co, zaterdag 7 november, Vondel CS, 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Ingrid Robeyn, dr. Mathilde Berghout, dr. Carien Karsten

dr Kelder en Co

Deel dit artikel