Wim voelde een knobbel onder zijn arm en dit was het begin van een lang traject. De diagnose was traaggroeiende non-hodgkin. Jaren later krijgt ook zijn vrouw kanker. En als donderslag bij heldere hemel blijft ook hun dochter de ziekte niet bespaard. 

Nederland staat op tegen kanker, woensdag 25 augustus 2021 om 20.40 uur op NPO 1.

Helaas was Wim al bekend met kanker want het komt in zijn familie veel voor. Hij wilde heel graag weten hoe lang hij nog zou hebben. Bij zijn moeder en broertje had hij gezien dat dat ongeveer een half jaar was geweest. De artsen vertelden hem dat hij nog zo'n zeven en een half jaar zou hebben. Die jaren zijn inmiddels verstreken.

Verandering in karakter

Zijn vrouw Jacqueline vond het vooral in het begin heel lastig en moeilijk dat haar man ziek was. Door de chemobehandelingen veranderde het karakter van Wim. 'Ik ben er van overtuigd dat het voor degene die dichtbij je staan zwaarder is dan voor de patiënt. Jij bent er mee bezig maar degene die erbij staat, zit vol met onmacht. Die wil wel helpen maar kan niet helpen', aldus Wim.

Alweer een diagnose

Wim kan het weten want zes jaar na zijn diagnose krijgen hij en zijn familie opnieuw slecht nieuws. Ze waren net zeven werken verhuisd naar een woning zonder trappen toen Jacqueline last kreeg van rugpijn. Ze dacht eerst dat het van het sjouwen van de verhuizing kwam maar het deed wel heel veel pijn. Ze liet foto's maken via de huisarts maar daarop was niets te zien. 

Drie weken later kon ze van de helse pijn bijna niets meer. Na verschillende onderzoeken blijkt dat Jacqueline kanker van de plasmacellen in het beenmerg heeft. Voor hun dochter Jeanine is dit erg moeilijk, ineens hebben haar beide ouders kanker. 

In quarantaine

Jacqueline krijgt een zware chemobehandeling en een beenmergtransplantatie. Daarvoor moet ze samen met Wim twee weken in quarantaine. 'Je wil wat doen maar kan op dat moment niets doen, dat vond ik lastig,' vertelt Jeanine. 

Nog meer slecht nieuws

Bij Wim is de kanker onder controle en zijn vrouw wordt behandeld als dochter Jeanine een knobbeltje in haar borst voelt. 'Dat gaat niet gebeuren, dat kan toch gewoon niet nu', dacht ze. 'Het zal wel niets zijn' was haar gedachte. 

Maar ze werd doorgestuurd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Er werd een echo gemaakt en Jeanine zag bezorgde gezichten van de artsen, het was mis.

blockquote
Dit was een bom die insloeg
Wim over kanker bij zijn dochter

Jeanine krijgt een operatie en chemo. Ze moet de steun van haar moeder misschien omdat zij dan ook behandeld wordt. Uiteraard is dit voor haar moeder heel moeilijk. 'Ze waren allebei heel kwetsbaar', vertelt Wim. 

Jeanine en haar moeder kregen allebei kanker
Wim én zijn vrouw en dochter kregen kanker
Jeanine en haar moeder kregen allebei kanker

Gelukkig herstelt Jeanine van de borstkanker. Ondanks alle tegenslagen blijft het gezin hoopvol naar de toekomst kijken en genieten ze van de mooie momenten en juist ook van de kleine momenten. 

blockquote
Kijk naar de dingen die je kunt en geniet daarvan
Wim

Jeanine: 'Wat er ook gaat gebeuren, ik wil het naar mijn zin blijven hebben. Ik wil het zelf niet moeilijk maken. Ik heb een heel fijn gezin, een man die mij in alles steunt en kinderen die ik heel graag groot zie worden. Ookal zijn er beperkingen door alles wat me is overkomen, dat betekent niet dat je je toekomst niet met open blik tegemoet mag gaan.'

Help mee en doneer aan KWF Kankerbestrijding

Deel dit artikel