In 2015 verloor de Nederlandse staat de Klimaatzaak van Urgenda en ging in hoger beroep: volgens de staat doet ons land genoeg aan klimaatbeleid. Aanstaande dinsdag doet het Haagse Hof uitspraak, dr Kelder blikt erop vooruit met dr. Lucas Bergkamp.

De vraag die op tafel ligt: geeft het Klimaatakkoord van Parijs activisten de gelegenheid om de politiek te kapen? Bergkamp adviseert grote bedrijven in de fossiele industrie over wetgeving en komt met een nieuw geluid in de klimaatdiscussie.

→ Luister terug: 'activisme slaat het klimaatdebat dood'

Donkere materie: een speld in een hooiberg

Het vliegt letterlijk door ons en de aarde heen, maar we hebben het nog nooit gezien. Donkere materie. Wat is het? Richard Bartels promoveerde op onderzoek naar een antwoord op die vraag, ervan uitgaande dat donkere materie een deeltje is.

In dr Kelder en Co verdedigt hij zijn proefschrift nogmaals en laat hij zijn licht schijnen op het ongrijpbare fenomeen. "Het oefent zwaartekracht uit, dus we weten dat het bestaat. Maar nog niemand heeft kunnen aantonen dat het een deeltje is.”

→ Luister terug: de jonge doctor: donkere materie

Meer dr Kelder en Co

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 op NPO Radio 1. 

Deel dit artikel