Voor zaterdag staan er weer demonstraties gepland in Parijs en mogelijk ook in andere landen. Wat zijn de economische verklaringen voor de uiting van onvrede van de Gilets Jaunes? Zijn die specifiek voorbehouden aan Frankrijk of leeft in Nederland dezelfde onvrede?

Professor Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen beschouwt de volksoproer door de bril van de internationale economie.

→ Luister terug: De economische realiteit van de gele hesjes

Kikkererwten tegen diabetes

Wit brood, witte rijst, witte pasta: let je goed op wat je eet, dan leg je die niet zo snel in je mandje. Deze snelle koolhydraten zijn namelijk een stuk minder gezond dan de bruine, volkoren varianten. Zo worden ze gelinkt aan het krijgen van diabetes. Jonge doctor Hanny Boers-de Bruijn vond manieren om de verteerbaarheid van koolhydraten te vertragen. En ja, dat kan je ook zelf doen!

→ Luister terug: Zo verander je snelle koolhydraten in langzame

Morele paniek om drugs

‘Maffia gearresteerd in Nederland’, ‘cocaïnecriminelen wilden magistraat omleggen’, ‘scheikundestudenten geronseld voor drugslab’, het is een kleine greep uit het drugsnieuws van afgelopen week. Het beeld van Nederland als narcostaat wordt aardig in de stand gehouden. Met Bob Hoogenboom, hoogleraar fraude en regulering aan de Nyenrode Universiteit prikt dr Kelder door de hype van het drugsnieuws heen.

→ Luister terug: Morele paniek om drugs

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 op NPO Radio 1. 

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Bob Hoogenboom, Prof. dr. Steven Brakman, dr. Hanny Boers-de Bruijn

dr Kelder en Co
 

Deel dit artikel