In het radioprogamma dr Kelder en Co worden actuele onderwerpen besproken met een kritsiche noot. Deze keer: een goed rationeel gesprek over de waarde en werkwijze van de statistiek, een voorstel voor een ander strafrecht en taxateurs. Hoe onafhankelijk zijn die?

dr Kelder en Co hoor je elke zaterdagmiddag tussen 13.00 uur en 14.00 uur op NPO Radio 1.

Statistische loopgravenoorlog

We sturen nu al een jaar in de coronamist en klampen ons daarbij graag  wanhopig vast aan voorspellende cijfers. Een avondklok voorkomt een X-aantal besmettingen. De Britse variant is over zoveel weken dominant. Er is een heuse loopgravenoorlog gaande onder de statistici die deze cijfermatige bakens opstellen, met Maurice de Hond aan de ene kant en het RIVM aan de andere. Op het middenveld de hongerige media en de naar vrijheid snakkende burger.

Tijd dus voor een goed rationeel gesprek over de waarde en werkwijze van de statistiek. En ja, er zal zeker ook een kritische noot gekraakt worden.

Statistische loopgravenoorlog

Taxeren

Zijn onafhankelijke taxateurs wel zo onafhankelijk als ze moeten zijn? Jonge doctor Pim Klamer promoveerde op het krachtenveld waarbinnen de dienstverlenende taxateur in komt als deze een opdracht krijgt de waarde van een pand in te schatten. Klamers conclusie: Er is werk aan de winkel.

De klant mag wel minder koning zijn

Zonder vrije wil, geen straf of beloning

‘Waarom hebben schurken pech en helden geluk?’ mr. dr. Jurriën Hamer betoogt in dit boek waarom we naar een heel ander strafrecht toe moeten. Een strafrecht met minder vergelding en meer begrip. Nu gebleken is dat de vrije wil niet meer bestaat moeten we ook onze belonings- en bestraffingsmechanismen aanpassen. Hamer doet een voorstel hoe.

Zonder vrije wil geen straf of beloning

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof dr Rens van der Schoot, dr Pim Klamer, dr Jurriën Hamer

Meer luisteren van dr Kelder en Co

Deel dit artikel