Corona noopt tot thuiswerken, maar dat had Maral Darouei niet kunnen weten toen haar promotietraject vier jaar geleden van start ging. Ze onderzocht het effect van thuiswerken op (onder andere) het welzijn van werknemers. Dat ging erop vooruit, maar tegelijkertijd krijgen thuiswerkers een lagere beoordeling van hun leidinggevende. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift nogmaals.

Een thuiswerker voelt zich beter

De duistere kant van Immanuel Kant

Immanuel Kant, groot filosoof van de Verlichting had ook een duistere kant. Hoogleraar ethiek en haar geschiedenis, Pauline Kleinknecht kreeg vrijdag de prestigieuze Spinozapremie voor haar onderzoek naar het werk van deze verlichte filosoof. Ze ontdekte dat de man die de geschiedenis inging als tegenstander van het kolonialisme juist racistische en seksistische trekjes had. Hoe moeten hedendaagse filosofen omgaan met deze duistere zijde van Kant?  

De duistere kant van Immanuel Kant

Links wordt rechts en rechts wordt links

De coronacrisis heeft de rollen in de politiek omgedraaid. Emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema constateert dat overheidsingrijpen en ‘het samen doen’ nu door rechts voorgestaan, terwijl hameren op eigen verantwoordelijkheid als links wordt bestempeld. Wat ligt er ten grondslag aan het ‘nieuwe conservatisme’? De nieuw ontstane tegenstelling: die tussen de angstigen en de minder angstigen.

Nieuwe tegenstelling in de maatschappij: de angstigen versus de minder angstigen

Een minister sluipmoordenaar noemen, mag dat?

Thierry Baudet kreeg deze week op zijn kop van Kamervoorzitter Khadija Arib omdat hij minsiter Carola Schouten een sluipmoordenaar van de agrarische sector noemde. Wat mag er wel en niet gezegd worden in het parlement. “Vroeger werd onwenselijk taalgebruik geschrapt uit de Handelingen en kwamen ze ook niet in de pers”, zegt Peter Bootsma in dr Kelder en Co.

Een minister sluipmoordenaar noemen, mag dat?

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: prof. dr. Pauline Kleingeld, dr. Maral Darouei, emeritus hoogleraar Meindert Fennema

Dr Kelder en Co

→ Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS. Publiek is helaas nog niet welkom, dr Kelder en Co hoor je zaterdag 20 juni tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.

Deel dit artikel