Nederland scoort goed op het thema verantwoorde alcoholconsumptie. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vergeleken met andere landen in de EU kunnen we Nederland zien als 'het nuchtere jongetje van de klas', zegt Peter de Wolf, directeur van STIVA (Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie) .'Slechts twee landen uit de EU-28 drinken minder', is te lezen in het rapport van STIVA.

Nu ben je natuurlijk benieuwd hoe veel (of hoe weinig) alcohol Nederlanders drinken: de gemiddelde alcoholconsumptie per jaar per hoofd van de bevolking (van 15 jaar en ouder) is gedaald van 10,4 liter in 2010 naar 8,7 liter in 2016. Dat houdt een daling in van maar liefst 16,3%! 

Schadelijk alcoholgebruik

Ook als we het hebben over 'extreem problematisch alcoholgebruik' scoort Nederland een stuk beter dan de rest. Nederland staat namelijk in de top 3 van landen waar schadelijk alcoholgebruik het minst voorkomt. Wel heeft 1,5% van de Nederlanders een 'alcohol use disorder', maar in vergelijking met het Europees gemiddelde van 8,8% doen we het helemaal niet slecht.

Binge drinken

In de categorie 'binge drinken' (of binge drinking) doet Nederland het ook niet slecht, vergeleken met de andere EU-landen. Je doet aan binge drinken wanneer je tijdens één gelegenheid meer dan 6 glazen alcohol drinkt. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders heeft de afgelopen maand aan binge drinken gedaan, dat is lager dan de meeste andere landen in de EU. In deze categorie doen 5 landen het beter dan Nederland.

Deel dit artikel