Vind je dat je altijd veel te lang in de file staat op de Nederlandse snelwegen? Dan hebben we slecht nieuws voor je: het wordt de komende jaren alleen maar erger. Tot 2023 kan het reistijdverlies op de Nederlandse wegen namelijk met ruim een derde toenemen.

De capaciteit van het wegennet neemt wel toe, maar lang niet sterk genoeg om die groei op te vangen. Dat staat in een rapport van het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Er zijn een paar grote uitbreidingsprojecten die naar verwachting voor een stukje verlichting zorgen, maar die zijn wel pas na 2023 klaar. 

Op een rijtje

Het is geen nieuws dat het in de herfst altijd drukker is op de weg. Dit omdat het in de herfst vaker dan in andere seizoenen met bakken uit de lucht komt, en door het terugdraaien van de klok moeten Nederlanders massaal wennen aan het rijden in het donker, vooral op de terugweg van werk naar huis. Dit is natuurlijk niet dé reden waarom de files toenemen en langer worden. We zetten de belangrijkste redenen op een rijtje:

 • Economie blijft groeien
  Nederland blijft zich economisch ontwikkelen, en dat zorgt er automatisch voor dat het drukker wordt op de wegen. Het zorgt vooral voor een blijvende stijging in zakelijk vervoer en het vervoer van goederen.
   
 • Aantal auto's neemt toe
  Dat klinkt heel logisch! En dat is het ook. Het aantal auto's blijft toenemen, terwijl ons verkeerssysteem bijna vol zit. Op overvolle (snel)wegen is bijna geen ruimte meer voor manoeuvrefouten. Wanneer iemand zo'n fout maakt, moeten andere bestuurders uitwijken of remmen. Op overvolle wegen resulteren dit soort situaties al heel snel in files.
   
 • Online shoppen steeds populairder
  Het aantal online aankopen groeit en groeit. En al die pakketjes moeten natuurlijk vervoerd worden. Dit gebeurt binnen Nederland voor een heel groot deel met bestelbusjes en vrachtwagens. Meer verkeer = meer files.
   
 • Gedrag van automobilisten
  Natuurlijk staat 'de verkeershufter' ook in dit rijtje. Het gedrag van automobilisten wordt steeds slechter en we kunnen steeds minder van elkaar verdragen in het verkeer. Ook pakken Nederlanders in een file steeds vaker hun mobieltje erbij om de tijd te verdrijven. Je raadt het al; hierdoor lossen files minder snel op én er gebeuren meer ongelukken.
   
 • Afstand tussen huis en werk neemt toe
  Jaren geleden werkte bijna iedereen in of dichtbij de woonplaats, maar dit is al een hele tijd niet meer het geval. De afstand tussen werklocatie en woonplaats blijft maar groeien. Hoe langer de afstand is, hoe langer iemand natuurlijk ook gebruik maakt van de weg en dat zorgt voor extra drukte.

Foto: ANP

Deel dit artikel