Van allerlei kanten wordt geprobeerd om de macht van big tech te breken. Vanuit economische hoek, maar zeker ook de desinformatie, het fake news en de haatzaaierij dienen te worden aangepakt. Lukt dat een beetje?

Marietje Schaake doceert en onderzoekt aan het prestigieuze Stanford en vreest dat big tech zelf de controle over het algoritme kwijt is. De verantwoordelijkheid die hoort bij de macht is te lang genegeerd. Met de Amerikaanse verkiezingen voor de deur een goed gesprek over het gekonkelfoes van big tech.

Vooruit struikelen

Het nieuwe normaal kan beter worden dan het oude. Wat zijn nou de voordelen van coronatijd? Hoe worden we beter van de crisis? Mits we bereid zijn ‘vooruit te struikelen’, aldus hoogleraar transities Derk Loorbach. Bijvoorbeeld wat betreft het klimaat, maar ook op sociaal-economisch vlak zijn er genoeg struikelblokken waar ruimte is voor alternatieven om door te breken. De chaos van een crisis kan dat proces versnellen, zeker als de overheid het niet afremt. In dr Kelder en Co ontwaart Loorbach de lichtpuntjes van de coronacrisis.

‘Sorry, niet mijn schuld’

Wie een ander schade toebrengt, zegt sorry (mits keurig opgevoed). Maar in de rechtszaal zijn mensen juist terughoudend met het aanbieden van hun excuses aan slachtoffers, uit angst om aansprakelijkheid te erkennen. In praktijk is die angst onterecht, blijkt uit het proefschrift van jonge doctor Lisanne Wijntjens. In dr Kelder en Co komt ze met een oplossing.

dr Kelder en Co, zaterdag 10 oktober, Vondel CS, 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Jort Kelder
Gasten: prof. dr. Derk Loorbach, dr. Lianne Wijntjens, Marietje Schaake

dr Kelder en Co

Deel dit artikel