Eind jaren zestig stonden jongvolwassenen nog op de barricades in de overtuiging de wereld te veranderen en gingen ze nog naar festivals met het gemoed vol idealen. Veertig jaar later loopt de jeugd vooral warm op het digitale platform en gaan ze vol drugs naar festivals. Van gebalde vuist naar handjes in de lucht. Kunnen we nog iets verwachten van de huidige generatie jongeren of houden we ze zoet met een pilletje op een feestje? Professor Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht gaat het gesprek aan.

→ Luister terug:  5 vooroordelen over millennials

Waarom sterven lageropgeleiden eerder aan kanker?

Mensen met een lagere opleiding sterven eerder aan kanker dan mensen met een hogere opleiding. Het ligt voor de hand te zeggen dat het hier gaat om een verschil in leefstijl, maar ook als beiden dezelfde vorm van kanker krijgen, heeft de hogeropgeleide meer kans om te overleven. Waarom is dat en wat kunnen we er aan doen?  Sociaal geograaf  dr. Marloes van Amerongen schreef er een artikel over op NEMO Kennislink en licht toe.

→ Luister terug: Gentechnologie: een genegeerde revolutie

De Jonge Doctor: meer postmortaal onderzoek

Er worden steeds minder autopsies gedaan, terwijl in ongeveer één op de vijf gevallen een andere doodsoorzaak wordt gevonden. Jonge doctor Britt Blokker pleit voor meer postmortaal onderzoek, omdat dit de kwaliteit van de zorg kan verbeteren. Ze promoveerde op onderzoek naar een methode voor een ‘minimaal invasieve autopsie’, die het lichaam van de overledene nauwelijks beschadigt, maar net zo veel informatie over de doodsoorzaak blootlegt.

→ Luister terug: Goede ouderenzorg wordt onbetaalbaar

Presentatie: Jort Kelder
Met: Professor Tom ter Bogt, Dr Linda Duits,  Dr Marloes van Amerom en Dr. Britt Blokker

dr Kelder en Cozaterdag 26 mei - 13.00 – 14.00 uur - NPO Radio 1

Deel dit artikel