Duurzaam beleggen: geld maken én goed doen. Ogenschijnlijk onverenigbaar, maar het grote geld is goed bezig. Klimaatverandering is voor beleggers een nachtmerrie en dus rennen ze massaal richting groene beleggingen.

En ook sociaal maatschappelijk investeren blijkt meer te renderen dan ‘kinderhandjesindustrie’. Maar gaat duurzaam beleggen ook samen met die andere trend: passief beleggen? Hoogleraar Kees Koedijk geeft tekst en uitleg.

Informatiepaternalisme

De Tweede Kamer wordt in toenemende mate onvolledig of onjuist geïnformeerd door het kabinet. Hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans constateert dat het parlement steeds vaker het bos in wordt gestuurd en wijt dat aan een slecht onderhouden informatievoorziening. En niet alleen de Kamer, ook journalisten en burgers krijgen lang niet altijd een volledig en sluitend antwoord op hun vragen. De democratie onwaardig, oordeelt hij.

Andermans verenpikken

In de kippenstal wordt regelmatig naar andermans veren gepikt. Dat is een belangrijk probleem bij leghennen, voor het dierenwelzijn maar ook uit economisch oogpunt. Snaveltjes knippen is sinds 2018 verboden maar een alternatief is er nog niet. Hoe stellen wij kip en ei veilig? Jonge doctor Jerine van der Eijk deed onderzoek verenpikkende kippen en stuitte op een verband met darmbacteriën.

dr Kelder en Co, zaterdag 21 december 2019 op NPO Radio 1 - tussen 13.00 en 14.00 uur

Presentatie: Eric Smit
Gasten: prof. dr. Wim Voermans, dr. Jerine van der Eijk , prof. dr. Kees Koedijk

dr Kelder en Co
 

______________________________________________________

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

______________________________________________________

Deel dit artikel