Het begon allemaal met wat simpele leestekens zoals :) en :p, maar de laatste jaren hebben we het over emoji's. Ze zijn niet meer weg te denken uit onze communicatie en ze hebben zelfs een speciale feestdag gekregen: 17 juli!

Waarom 17 juli?

Dat met deze emoji een heel nieuwe manier van communiceren is ontstaan, is duidelijk. Dat er een speciale feestdag aan gebonden is, vinden we op de redactie ook hartstikke gezellig. Maar waarom vieren we de dag van de emoji op 17 juli? Dat blijkt simpel verklaarbaar: 17 juli is als emoji-dag gekozen omdat de kalender-emoji deze datum aangeeft, in iOS en enkele andere besturingssystemen.

724-calendar.png
Kalender-emoji
724-calendar.png

Japan

Misschien is het je wel eens opgevallen dat tussen de emoji in de categorie 'eten' veel Japans voedsel staat: van noodles tot sushi en van dumpling tot rijst met chopsticks. Ook in andere categorieën komen emoji voor die erg specifiek bij de Japanse cultuur horen, zoals de witte bloem. Deze overvloed aan Japanse emoji is er met een reden: de eerste emoji is in 1998 of 1999 gemaakt door Japanner Shigetaka Kurita. Het woord emoji betekent letterlijk 'afbeelding' (e) + 'karakter' (moji). De emoji waren oorspronkelijk alleen in Japan te gebruiken, maar na een tijdje zijn er een paar opgenomen in het programma Unicode, waardoor steeds meer landen er gebruik van kunnen maken. 

Nóg meer emoji

Wanneer je nu met iemand aan het chatten bent en je zoekt een specifieke emoji om te sturen, bijvoorbeeld een reuzenrad (ja, die bestaat), dan is dat soms nog best een zoekwerkje. Je zult het misschien niet geloven, maar het emoji-pakket wordt dit jaar uitgebreid met nog minstens 100 nieuwe exemplaren! Op dit moment zijn er al 2666 verschillende emoji, maar volgens de makers kunnen er nog wel een paar bij. Zo komt er bijvoorbeeld een emoji met krullend haar, zodat de krullebollen onder ons zich niet buitengesloten hoeven te voelen. 
 

Tears_Emoji_Icon_2.png
huilen-van-het-lachen-emoji
Tears_Emoji_Icon_2.png

Betekenis van een emoji

Soms ontstaat er wat onduidelijkheid over de betekenis van een emoji, waardoor zelfs ruzies ontstaan in chatgesprekken. Wat dacht je van de emoji die huilt van het lachen? Sommigen vatten deze emoji op als een extreem hard huilende en dat kan voor ongemakkelijke situaties zorgen. Als je een keer in twijfel bent of je een emoji op het juiste moment toepast, surf dan eerst even naar de grote emoji-gids: Emojipedia. Op deze website kun je de betekenissen van alle emoji vinden. 

Deel dit artikel