Half Nederland is hysterisch over een akkoord dat voor een groot deel al sinds 2017 in werking is: CETA, het handelsverdrag tussen Canada en de EU. Maar feiten voorop: kun je hard maken dat handelsverdragen tot meer handel en dus welvaart leiden, of rekenen kabinetten zich rijk?

Hoogleraar Internationale Economie Steven Brakman geeft antwoord.

Hoe de topambtenaar werd gesandwicht door bezuinigingen

Na het uitbreken van de crisis in 2008 is er flink bezuinigd op allerlei overheidsorganisaties. Dat bracht topambtenaren in een lastig parket, met zware druk van zowel als beneden. Dat concludeert Eduard Schmidt in zijn proefschrift, waarvoor hij bijna honderd overheidsmanagers sprak.

In dr Kelder en Co vertelt hij over de keuzes die topambtenaren moeten maken bij bezuinigingen en de implicaties daarvan.

Wetenschappelijk onderzoek nadoen in plaats van nieuw doen

Jarenlang werd een ‘baanbrekende’ studie over verschillen tussen linkse en rechtse mensen veelvuldig geciteerd. Uit replicatie-onderzoek van (onder andere) UvA-politicoloog Bert Bakker blijkt nu dat het onderzoek niet klopt.

Hij gaat met dr Kelder in gesprek over de perverse prikkels in de wetenschap en hoe een toonaangevend wetenschappelijk blad als Science haar verantwoordelijkheid niet neemt. Hij vindt dat er veel meer plek moet komen voor het nadoen van onderzoeken.

dr Kelder en Co, zaterdag 15 februari, 13.00 – 14.00 uur op NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Steven Brakman, dr. Eduard Schmidt, dr. Bert Bakker

dr Kelder en Co


Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel