Wat kost het redden van een corona patiënt? Mag je een prijskaartje hangen aan de behandeling en vervolgens dit bedrag laten meespelen in de besluitvorming? Nee, volgens velen is dit onethisch. Econoom Robin Fransman is het daar zeker niet mee eens en pleit voor een goede analyse van de kosten en de baten. 

Verder in dr Kelder en Co van zaterdag 26 september 2020:

Op andere terreinen is het prijskaartje van een maatregel of behandeling wel doorslaggevend, maar voor corona moet alles wijken. Met als gevolg dat hele sectoren naar de afgrond worden geduwd en jonge mensen kwaliteit van leven wordt afgenomen zonder een goede afweging van de kosten en de baten.

Het raadsel van de rode en witte tweeling

Dr. Lisanne Tollenaar promoveerde op TAPS. Het syndroom waarbij de bloedbanen van een tweeling in de baarmoeder met elkaar verbonden zijn. Doordat de ene baby meer bloed deelt dan de ander komen er een spierwitte en een vuurrode baby ter wereld. Het syndroom is sinds 15 jaar bekend, maar er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Jonge doctor Tollenaar onderzocht de gevolgen op latere leeftijd, de verschillen in de behandelwijze. Voor dr. Kelder ontrafelt ze het mysterie van de rode en de witte baby.

Steeds minder geweld en oorlogen

U denkt misschien dat we in barre tijden leven, met polarisatie, oorlogen en geweld. Maar onze aarde wordt een steeds vrediger plekje. Criminaliteitscijfers dalen en ook het echte werk: oorlogen, gewelddadige onderdrukking en terroristische aanslagen, komen steeds minder. Hoe kan het toch dat het goede nieuws van de vooruitgang zo slecht verkoopt en we over het algemeen zo’n negatief wereldbeeld hebben. Cijfers feiten schetsen namelijk een ander beeld. Er is hoop voor de aarde. Dr. Ralf Baudelier geeft een lesje in het zien van alle positieve ontwikkelingen.

dr Kelder en Co, zaterdag 26 september 2020, 13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Robin Fransman, dr. Lisanne Tollenaar, dr. Ralf Baudelier. 

DR KELDER EN CO 

Deel dit artikel