De man die het symbool werd van het Nederlands verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, Erik Hazelhoff Roelfzema, kreeg de bijnaam Soldaat van Oranje.

Erik wilde iets voor zijn land betekenen en als 20-jarige student ging hij in het verzet. Verontwaardiging vormde de basis voor deze beslissing. Zijn leven lang vocht de Soldaat van Oranje voor rechtvaardigheid. Ivo Niehe ontmoette Erik drie keer. Onder andere in Leiden, waar hij studeerde, en in zijn huis op Hawaii. Ivo sprak de oorlogsheld en zijn vrouw over zijn veelbewogen leven. 

Bekijk het item met Ivo Niehe hieronder. 

blockquote
Vrijheid en gelijkheid voor iedereen, dat stond bij hem hoog in het vaandel
Patricia Steur

Herinneringen in schrift, beeld en geluid

Erik schreef de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog van zich af in het boek Het hol van de ratelslang. Dit boek werd later opnieuw uitgebracht onder de naam Soldaat van Oranje. Het werd een bestseller en uiteindelijk verfilmd door Paul Verhoeven. Sinds 2010 speelt de musical Soldaat van Oranje, gebaseerd op het leven van Erik Hazelhoff Roelfzema. Deze musical is nog altijd een groot succes.

Voor het zevenjarige bestaan van de musical Soldaat van Oranje treden zeven "generaties" Erik Hazelhoff samen op tijdens het Musical Awards Gala 2018.

Lees en luister: Een serie portretten van mensen voor wie de oorlog nooit is opgehouden
Lees en luister: Soldaat van Oranje spreekt na 71 jaar in opgedoken radio interview

Bekijk een item uit de TV Show met Erik Hazelhoff Roelfzema. Ivo Niehe zocht hem op in Leiden en in zijn huis op Hawaii

Deel dit artikel