Hitlers kindsoldaten is het onbekende en onderbelichte verhaal van vijf jongens van veertien, vijftien en zestien jaar oud, die ongewild verzeild raken in de oorlogsmachine van Adolf Hitler. Inmiddels zijn het hoogbejaarde mannen en ze vertellen op de valreep hun verhaal. Sommigen vertellen zelfs, uit schaamte, hun verhaal voor het eerst…

blockquote
“Ik vind dat mijn verhaal ook bij de geschiedenis hoort... Maar hoe vertel je dat?” 
Arjen de Groot

De geallieerden komen steeds dichterbij en NSB-vrouwen en kinderen slaan op de vlucht naar Duitsland; de mannen blijven achter. Ongeveer 500 Nederlandse jongens worden van hun moeders gescheiden: zij moeten zich inzetten voor de Duitse oorlogvoering, voor Hitler. Ze reizen per trein naar zogenaamde weersportkampen van de Hitlerjugend in Oostenrijk. 

Kijk de documentaire op NPO Start

De laatste SS’ers

Deze Nederlandse jongens, jochies eigenlijk, tekenden voor de Waffen-SS. Veel van hen zijn hiervoor onder druk gezet door de SS of na valse beloftes overgebracht naar de SS-kazerne in Graz. Jongens die wegliepen, werden opgepakt en riskeerden de doodstraf. 

Jan Hendriksen is één van deze kindsoldaten en hij reist in deze documentaire naar Oostenrijk om nog één keer de tocht te maken die zijn leven zo veranderde. Ook Arjen de Groot, Henk van Dussen, Gerrit Jan Naafs en Eldert Boudesteijn vertellen hun verhaal. 

Deze documentaire is mede tot stand gekomen door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

2Doc: Hitlers kindsoldaten  | Jan Hendriksen
Hitlers Kindsoldaten, NSB-kinderen geronseld door de Waffen-SS, maandag 18 april om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2

Lees meer over Hitlers Kindsoldaten 

Deel dit artikel