Waarom Afrika minder corona gevallen telt? Nederlandse schrijver, columnist en wetenschapper Rosanne Hertzberger gaat in gesprek met Professor Tobias Rinke de Wit. Telt Afrika echt wel minder corona gevallen, of is het een schijnbeeld? Ook komt tijdens deze uitzending het debat over de kerncentrale aanbod. En hoelang duurt het voordat onze banen worden overgenomen door robots? Dit en nog veel meer in de uitzending van dr.kelder en co met Rosanna Hertzbergen. 

Waarom er minder corona is in Afrika

In de poep van Corona-patiënten uit Ethiopië blijkt belangrijke informatie te zitten. Professor Tobias Rinke de Wit ontdekte dat parasieten ervoor zorgen dat Afrikanen minder ziek worden na een corona besmetting. Verklaart dit waarom het in Afrika rustig blijft, terwijl wij nog steeds in lockdown zitten vanwege het oplopende aantal corona besmettingen? Het continent lijkt in elk geval corona veel beter onder controle te hebben dan wij. Of is dat maar schijn?

Covid in Afrika

Zo groot is de kans dat een robot jouw baan overneemt

Robots nemen steeds meer taken van ons over. Door de nieuwe technologieën zouden veel banen verdwijnen. Volgens onze jonge doctor Jannes ten Berge hoeven we ons geen zorgen te maken. Hij ontdekte in zijn promotieonderzoek dat er juist nieuwe banen  bijkomen.

Robots die je baan overnemen?

Er moet meer emotie in het publieke debat

Dit is niet de tip van een debat-expert die technocratische politici kiezers wil laten raken. Dit is de stelling van Hoogleraar Ethiek van de Techniek Sabine Roesken. Emoties hebben volgens haar een slechte naam gekregen. Bijvoorbeeld door onversneden boosheid van burgers of door irreële angsten voor spinnen. Maar volgens Roesken is er veel meer dan dat.

In onze emoties bevindt zich onze ethiek. En grote beslissingen zoals over energietransitie moeten niet enkel worden berekend worden met spreadsheet, daar moet gediscussieerd en gedelibereerd worden. Ethiek is overal in de politiek, maar als we de emoties niet toelaten komen we niet verder dan een spreadsheet vindt de Delftse hoogleraar. 

Er moet meer aandacht voor emotie in het debat

Deel dit artikel