Dr Kelder en Co is een wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur.

Donaties en doden: verkeerd geven aan goede doelen

Nederlanders doneren jaarlijks miljoenen euro’s om erge ziekten de wereld uit te helpen. Denk aan het succes van het Aidsfonds, nu de Aids 2018 Conference net het land weer heeft verlaten. Liefdadig hoor, maar schenken wij wel op rationele gronden? De verdeling lijkt krom: door media en marketing krijgen sommige ziekten met een laag dodenaantal veel donaties, terwijl echte boosdoeners met veel dodelijke slachtoffers in verhouding veel minder ontvangen. Tijd voor een groter rendementsdenken wat betreft doneren? Hoogleraar Filantropie van de VU licht ons geefgedrag toe.

Hysterie rondom ddos-aanvallen is overdreven

DigiD, de superveilige overheidswebsite voor onze digitale identiteit, lag deze week drie keer plat door ddos-aanvallen. Moeten we ons zo langzamerhand niet grote zorgen gaan maken om al dat digitale geweld waar de overheid niets tegen kan beginnen? Nee, zegt dr. Bernold Nieuwesteeg. Hij is net gepromoveerd op onderzoek naar al het geld dat aan cybersecurity wordt uitgegeven en volgens hem is de hysterie rondom ddos zwaar overdreven.

Hoe reageert ons brein op cafeïne?

Een kop koffie in de ochtend. Wie is er niet wakker mee geworden? Koffie maakt alert, denken we, maar wat er precies gebeurt in de hersenen was nog niet bekend. Neurowetenschapper Amber Kerkhofs onderzocht hoe hersencellen reageren op cafeïne: al na één kop koffie is er een positief effect op vermoeide hersencellen. “Dat is eerder nog nooit bewezen.” Maar ze kan op basis van dit onderzoek het effect dat mensen ’s ochtends na koffie ervaren niet verklaren…

 

dr Kelder en Co
iedere zaterdag
13.00 – 14.00 uur
NPO Radio 1

Presentatie: Jort Kelder
Met: dr. René Bekkers, dr. Bernold Nieuwesteeg en dr. Amber Kerkhofs

 

Deel dit artikel