We vieren de vrijheid, maar hoe vrij zijn we eigenlijk in onze moderne economie? We zitten gevangen in een baan, een grijze leaseauto, de file, een hypotheek…

Biedt dit keurslijf juist vrijheid of is het een recept voor een geestdodend leven. Met filosoof Bas Haring en auteur Fleur Brockhus praat dr Kelder over de relatie tussen vrijheid en arbeid. Zijn zelfstandigen vrijer dan loonslaven? Is er een verschil tussen mannen en vrouwen?

→ Luister ook: 'We zien het echte seksisme niet meer'

Hoererij en de oprukkende staat

De staat rukt op en probeert ons steeds meer aan de leiband te laten lopen. Regels en betutteling die ons moeten beschermen maar averechts uitpakken: het is evident in de prostitutie. Sekswerkers moeten zich als zelfstandige gedragen maar verliezen daardoor hun vrijheid. Kom als prostituee nog maar eens aan een hypotheek bij de bank, vaak krijgen ze nul op het rekest. Hoe pakt de regulering van het oudste beroep ter wereld uit? 

→ Luister ook: 'Seks is niet politiek correct'

De Jonge Doctor

Openhartoperaties zijn risicovol en ingrijpend. Als het kan hebben heeft het inbrengen van een katheter via de lies of pols daarom de voorkeur. Jonge doctor Rolf Gaasbeek werkte als promovendus aan een robotische kathether,  met geheugenmetaal dat elektrisch kan worden aangestuurd door de arts.

→ Luister ook: Hille Koppen over migraine

dr Kelder en Co 

(zaterdag 5 mei - 13.00 – 14.00 uur - NPO Radio 1)

Presentatie: Jort Kelder
Met: Professor Bas Haring, dr Linda Duits,  Fleur Brockhus, dr. Rolf Gaasbeek

Deel dit artikel