Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert. In de uitzending van 7 september 2019 besprak Sander Schimmelpennick de volgende onderwerpen met dr Ivo Nieuwenhuis, dr. Marc van den Berg en Prof. dr. Janneke Plantenga.

Humor om te lachen

Satire heeft naast vermaak altijd een politieke functie gehad. Maar in onze gepolariseerde samenleving is ook alle humor politiek. Dr. Ivo Nieuwenhuis doet onderzoek naar satire en cabaret en pleit voor meer eerlijk- en openheid over de politieke kant van humor. En dat een cabaretier dus niet moet pretenderen een puur feitelijk en rationeel betoog te hebben als hij duidelijk een politieke agenda heeft.

Cabaretiers moeten politieke kleur bekennen

Een gebouw is geen wegwerpproduct

De bouw is de meest vervuilende industrie. Daar komt bij dat we gebouwen gewoon slopen als we ze niet langer nodig hebben, het zijn wegwerpproducten. Jonge doctor Marc van den Berg pleit ervoor dat we gebouwen ook gaan zien als grondstof en dus gaan werken aan een alternatief: circulair bouwen. In dr Kelder en Co legt hij uit hoe.

Wie circulair bouwt, zorgt ervoor dat bouwmaterialen herbruikbaar zijn.

De vrouw moet aan de bak

Deenorme personeelstekorten in de zorg en het onderwijs zouden met gemak opgelost worden als vrouwen niet langer parttime werken. De dames moeten aan de bak en niet langer blijven hangen in het luxe Nederlandse parttime-systeem. Beter voor het land, beter voor de vrouw. Professor Janneke Plantenga gaat de discussie aan met Sander Schimmelpenninck.

Personeelstekort? De vrouw moet aan de bak

Meer dr Kelder en Co

Deel dit artikel