Strak in pak, in een hoodie of in een korte broek naar je werk. Per branche is werkkleding heel verschillend, maar hoe doe je dat wanneer er tropische temperaturen op komst zijn?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of je in korte broek op je werk mag verschijnen, want die keuze mag je zelf maken! Toch zijn er uitzonderingen…

Representatief

Werk je bijvoorbeeld bij een advocatenbureau? Werknemers worden dan vaak gevraagd om in representatieve kleding op het werk te komen. En nee, daar wordt geen korte broek of slippers onder verstaan. Als je het toch écht te warm hebt op kantoor, dan mag je wel eisen dat je werkgever zorgt voor een fijne temperatuur, zodat je niet helemaal wegsmelt in je warme outfit.

Kledingvoorschriften

Op sommige werkplekken, bijvoorbeeld in de horeca of in de bouw, zijn kledingvoorschriften er met een specifieke reden. Deze hebben vaak te maken met hygiëne of veiligheid. Het is om die reden dan niet toegestaan om andere kleding aan te trekken. In de grondwet staat dat een werknemer de grondrechten van iedere werknemer moet respecteren (zoals persoonlijke levenssfeer en vrijheid van meningsuiting), dat geldt ook voor kleding. Dus... Er kán van je gevraagd worden om in bepaalde kleding op werk te komen, maar daar moet een goede, geldige reden voor zijn!

Wat draag je wél?

Wat doe je dan wél aan naar je werk met deze warmte? Kijk ten eerste naar de stoffen en materialen. Trek vooral kleren gemaakt van linnen, katoen of zijde uit je kast. Natuurlijke kledingvezels als katoen en linnen ademen namelijk over het algemeen het beste, waardoor je sneller je warmte kwijtraakt. Zijde staat bekend om zijn temperatuur regulerende eigenschappen. De stof werkt verkoelend bij hitte en verwarmend tijdens koude winterdagen. Probeer synthetische stoffen als polyester en viscose te vermijden. Deze stoffen laten namelijk geen lucht door, waardoor je het alleen maar warmer krijgt.

Kies daarbij op warme dagen voornamelijk voor wijdvallende kleding. Zijn blote benen not done op de werkvloer? Zo is een maxi skirt of palazzo broek, te herkennen aan de wijde broekspijpen en hoge taille, lang en luchtig. Trek hierbij lichte schoenen aan. Een open schoen zorgt ervoor dat de warmte je lichaam weer kan verlaten. Dan bedoelen we niet de teenslippers die je op de camping draagt, maar bijvoorbeeld espadrilles of slingback-ballerina's.

Deel dit artikel