Per branche is werkkleding heel verschillend. Op sommige plekken komt iedereen in pak op kantoor, maar op andere plekken kijkt niemand raar op als jij in je hoodie naar je werk komt. In de horeca is het heel belangrijk om rekening te houden met kledingvoorschriften op het gebied van hygiëne, terwijl dit in de bouw bijvoorbeeld niet (zo) belangrijk is. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of je in korte broek op je werk mag verschijnen, want die keuze mag je ei-gen-lijk zelf maken! Maar...

Er zijn uitzonderingen. 

1. Representatief

Werk je bijvoorbeeld bij een advocatenbureau? Werknemers worden dan vaak gevraagd om in representatieve kleding op het werk te komen. En nee, daar wordt geen korte broek of slippers onder verstaan. Als je het toch écht te warm hebt op kantoor, dan mag je wel eisen dat je werkgever zorgt voor een fijne temperatuur, zodat je niet helemaal wegsmelt in je warme outfit.

Zweet.gif
Zweten!
Zweet.gif

2. Kledingvoorschriften

Op sommige werkplekken, bijvoorbeeld in de horeca of in de bouw, zijn kledingvoorschriften er met een specifieke reden. Deze hebben vaak te maken met hygiëne of veiligheid. Het is om die reden dan niet toegestaan om andere kleding aan te trekken.

In de grondwet staat dat een werknemer de grondrechten van iedere werknemer moet respecteren (zoals persoonlijke levenssfeer en vrijheid van meningsuiting), dat geldt ook voor kleding. Dus... Er kán van je gevraagd worden om in bepaalde kleding op werk te komen, maar daar moet een goede, geldige reden voor zijn!

Deel dit artikel