Een fenomeen is terug van zomervakantie: de corona-persconferentie. Kan de overheid burgers gedragsverandering opleggen als er maatregelen tussen zitten die ongrondwettig, onwetenschappelijk en/of oncontroleerbaar zijn?

Prof. dr. Arjen Boin is expert op het gebied van crisiscommunicatie en constateert een crisisverslaving bij nogal wat bestuurders en een te weinig wetenschappelijke onderbouwing van
verstrekkende besluiten. In dr Kelder en Co een doorwrochte analyse van het overheidsbeleid en de bijbehorende communicatie.

Stilte over coronabeleid duurde onverstandig lang

Mijn smaak is stuk

De één wordt blind, de ander doof. Maar verlies van reukzin is ook best vervelend. Want naast dat je de geur van verse broodjes niet meer kunt waarnemen, kun je ze ook niet meer proeven. Promovendus Elbrich Postma onderzocht hoe dit leidt tot veranderingen in eetgedrag en welke neurologische processen ten grondslag liggen aan reuk en smaak. Met de komst van covid-19 heeft het Reuk- en Smaakcentrum, waar Postma werkt, er een groep proefpersonen bij.

De stad van de toekomst: compact en vrouwelijk

Opeens waren vanwege corona maandenlang grote delen van Amsterdam gevrijwaard van drommen toeristen. Volgens planoloog Zef Hemel bekijken we toerisme teveel vanuit economisch perspectief. De vraag moet niet zijn wat het verdienmodel van een toerist is, maar wat de culturele bagage is die een toerist meebrengt en meekrijgt. Vaag idealisme? Niet voor Hemel, die in dr Kelder en Co komt betogen dat de stad van de toekomst een compacte stad is, met een proportionele hoeveelheid rijke toeristen. Bovendien wordt deze stad bestuurd door vrouwen, wat de leefbaarheid ten goede komt. Aldus Hemel.

De stad van de toekomst: compact en vrouwelijk

dr Kelder en Co, zaterdag 8 augustus, live vanuit VondelCS om 13.00 – 14.00 uur op NPO Radio 1
Presentatie: Jort Kelder
Gasten: prof. dr. Arjen Boin, Elbrich Postma, prof. dr. Zef Hemel

dr Kelder en Co

Deel dit artikel